Три фирми – от Лясковец и Варна, както и местна компания са изявили желание да притежават имоти в Индустриалния парк в Горна Оряховица и смятат да развиват бизнес там, пише вестник Борба.

Варненските инвеститори се занимават с производството на фотоволтаични панели и системи за управление, а лясковската работи в сферата на електрониката и производството на измерителна техника.

В момента се подготвят документи за закупуване на терените, на които компаниите ще строят собствени бази, коментира за „Борба“ кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

Парцелите, които искат да закупят фирмите, са с големина 5230, 2623 и 3164 кв. м.

„Малко се забавят процедурите, защото част от сградите с направена оценка от лицензиран оценител застъпват уличната регулация, която е направена от предишното ръководство на Общината. За да стане парцелът 300 дка, което е условието да бъде вписан като индустриална зона, е правен ПУП – първо с улици, после са ги махнали, а после са направили и трети ПУП. Но тези улици така са разчертани, че направо минават през съществуващи сгради. Това пречи и на продажбите в момента. Проблемите са много там. Ще се наложи да правим частично изменение на ПУП“, каза още Николай Рашков.

Халето, на което се е спрял единият от потенциалните инвеститори, е запазен бивш самолетен хангар, но именно той застъпва уличната регулация.

Въпреки реално проявените инвеститорски интереси трите парцела ще се продават чрез публичен търг, обявен от „Индустриален парк – Ряховец“ ЕАД. Имотите са оценени, но може да се мине на вариант с нови оценки, ако Общината прецени, че са стари и не отговарят на цената или са правени с други мотиви – да бъдат актуализирани, макар че са правени сравнително скоро.

Ръководството на „Индустриален парк – Ряховец“ ЕАД, което предстои да бъде сменено, все още е в предизвестие. По наша информация сегашният изпълнителен директор Клавдия Ганчева вероятно ще остане в Борда на директорите. Подобен индустриален парк се създава и край Свищов.