Поетът Георги Драмбозов става 51-ия Почетен гражданин на Свищов. Това става в четвъртък, когато се очаква съветниците да гласуват предложението. Това става след като предложението от Съюза на българските писатели и на кмета Генчев мина през всичките комисии на местния парламент, както Актуално Свищов вече писа.

По традиция почетните граждани получават символите на церемония на 27 юни, когато Свищов отбелязва Освобождението си от турско робство.

Ето какво пише в проекта за решение: “Настоящото Решение се приема с респект към личността и заслугите на Георги Димитров Драмбозов за развитие на духовния живот на Свищов през всичките години на неговата обществена и творческа дейност.

Георги Драмбозов е сред изявените творци на Свищов. Той се нарежда и сред всепризнатите съвременни поети на България, ползвайки се с уважение в творческите среди и с обичта на публиката.

Поетът Георги Драмбозов се отличава сред съсловието от поети и културни дейци на Свищов в последните 40 години. Със своя талант и широка обществена дейност, в полето на изкуството и културата, той се ползва с признание и уважение не само в родния си град, но и в национален мащаб. Неговият професионален път преминава през различни ръководни длъжности, където изгражда своя личен профил на добър ръководител и общественик с позиция, визия и новаторство. Бил е председател на Свищовското читалище и заместник-кмет на града. Част е от ръководствата на Съюза на народните читалища, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. В творчески план, неговото развитие преминава през различни етапи, в които усвоява до майсторство спецификите на писаното слово, заради което днес се нарежда редом до големите имена в съвременната българска поезия. Автор е на десетки стихосбирки и е превеждан на няколко езика. В поезията на Георги Драмбозов ярко се откроява дълбоката му връзка с родния Свищов, на който той посвещава не едно стихотворение. Обичта на поета към родния град намира най-силно проявление в стихотворението, чиито думи Чудомир Христов възпя в песента, превърнала се в химн на града.

В резюме, личната история на Георги Драмбозов започва на 26 декември 1945 г. в град Свищов, където той е роден. През 1964 г. е завършил Електротехникума в гр. Русе. През 1970 г. завършва и Висшия технически университет „Ангел Кънчев“ в гр. Русе със специалност „Машинен инженер“. През 1977 г. специализира „Педагогика на професионалното образование“ в Петербург, Русия. Работил е в родния си град като инженер-конструктор, а след това и като директор на тогавашната Професионална гимназия по промишлено строителство. Бил е зам.-кмет на община Свищов и председател на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“.

През 1989 г. излиза първата му самостоятелна книга с лирика „Дом за гълъби“, чиято премиера се превръща в празник на културната общественост в родния му град. От тогава до сега всяка по-голяма негова лирическа изява е посветена на Свищов. В творчески тандем с композитора и певец Чудомир Христов създават песента за Свищов, която три десетилетия по-късно продължава да е любима на свищовлии. Някои от по-открояващите се книги на Драмбозов са: „Дом за гълъби“, „Новият храм“, „Пътят към рая“, „Не отлитай, Живот“, „Музите са уморени“, „Цветето на Богородица“, „От Нове до Сердика“ – избрана лирика, сборникът с есета „От Дунав до Вардар“ за заслужили македонски българи и др.

През 1990 г. Георги Драмбозов е избран в ръководството на възстановения Съюз на народните читалища, от тогава живее и работи в столицата. Бил е главен секретар на Съюза в продължение на три мандата. Изявява се и като редактор в издателствата „Христо Ботев“ и „Български писател“. Известно време е председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели. От 1994 г. работи в Народно читалище „Св. св. Крил и Методий 1924“ в район Красна поляна, София. Член е на Съюза на българските писатели от 1994 г., когато Николай Хайтов е негов председател. Член е и на Съюза на българските журналисти и председател на литературния клуб на името на незабравимия поет и негов рецензент Евстати Бурнаски.

Георги Драмбозов е носител на множество български и чуждестранни награди за поезия, както и на награди на Съюза на българските писатели. Той е първият носител на престижната награда „Златно дунавско перо“ от 2005 г. за творци от Дунавския и Свищовския регион. Негови книги като „Северна муза“ и „Песните на Зодиака“ са преведени съответно на руски и немски език.

С оглед на впечатляващите биографични данни и в подкрепа на предложението на Съюза на българските писатели, Георги Димитров Драмбозов се удостоява със званието „Почетен гражданин на Свищов“, с което Общинското ръководство, Общински съвет – Свищов и широката свищовска общественост му засвидетелстваме признание за дългогодишния труд в полза на нашия град и приноса му към съвременния духовен облик на Свищов.

Сам по себе си актът на удостояване е нормативно изпълним след решение на Общинския съвет, вследствие на което на тържествена церемония носителят получава Удостоверение с Решението на Общински съвет – Свищов за присъждане на званието, почетния плакет и почетната значка на Община Свищов. Удостоеният със званието „Почетен гражданин на Свищов“ се вписва в Почетната книга на града”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.