Ден след като изпълнителният директор на държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов обяви, че сваля цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството, той е освободен от поста, пише вестник Сега.
Това е станало с решение на директора на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров без никакви мотиви, съобщи самият Маринов пред бТВ. Според него уволнението му е и по разпореждане на принципала на дружеството – министъра на икономиката Никола Стоянов.
„Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата“, заяви Маринов. Той допусна, че причина за уволнението му са били прекратените „порочни практики“ в дружеството, свързани с натиск от страна на ДКК и министъра на икономиката държавната фирма да работи с определени доставчици на сурово мляко със  „съмнително“ качество.
В понеделник Николай Маринов обяви, че държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Цените на млеката поевтиняват с между 5 и 10%, а на кашкавала и сиренето – с над 30%. Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера им.
Преди това шефът на държавната фирма разказа в телевизионни репортажи, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси, които оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия тези доставчици да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти. Поради тази причина „Ел Би Булгарикум“ били принудени да продават на високи цени и във фирмените си магазини.
Николай Маринов бе назначен на поста съвсем наскоро – в началото на декември 2022 г.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.