Успешен човек се става с отговорност, дисциплина, с преследване на целите си. Това е максимата на 25-годишния Иван Петков, който има завидни постижения като футболист и вече гради кариера на юрист.
Младият мъж от дете спортува, като цели 20 години е посветил на футбола. Играл е в юношеската формация на „Спартак“ – Плевен, както и в „Литекс“ – Ловеч. Иван получил примамливи предложения и от „Лудогорец“, както и от „Черно море“ – Варна. Бил е капитан на всички юношески формации, докато стигне до мъжкия футбол.
След този успех го привлекли за тренировки с мъжкия отбор на „Литекс“ под ръководството на футболната легенда Красимир Балъков, въпреки че все още играел с юношеския отбор. Така дошъл и дебютът за мъжкия отбор на „Литекс“, последвал и период в „Спартак“ – Плевен.
Междувременно Иван завършил средното си образование със специалност „Икономика и мениджмънт“. След проведено миниевропейско първенство по футбол в Полша, борбеният младеж бил избран за футболист номер едно на турнира. Получил две предложения за включване в отбори от Италия и Саудитска Арабия, но в такъв изключителен момент той решава да смени професионалното поприще и поема по пътя на юридическата наука.
Носител е на награда от Община Плевен за най-проспериращ млад спортист, връчена на официална церемония от тогавашния кмет Найден Зеленогорски, и две години поред печели отличия за най-добър млад футболист от Асоциацията на българските футболисти.
ВЪПРЕКИ ОБЕЩАНИЯТА ЗА БЛЯСКАВО БЪДЕЩЕ ВЪВ ФУТБОЛА ИВАН ПРИКЛЮЧИЛ СЪС СПОРТНАТА КАРИЕРА, КАТО РЕШИЛ ДА НАПРАВИ СЕРИОЗНА СТЪПКА ЗА ЛИЧНОСТНОТО СИ РАЗВИТИЕ И ЗАПИСАЛ ДА УЧИ ПРАВО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Упоритият младеж вече е четвъртокурсник.
Горд е, че е постигнал отличен успех по всички предмети и е освободен от изпити по много от тях. Още като подрастващ, е имал амбиция да е сериозен човек със стабилна професия.
Той споделя интересен факт, че не е единственият юрист в кантората, занимаващ се със спорт.
„Адвокат Мирослав Евтимов е бил тенисист, адвокат Жанета Пондалова и сега е активен баскетболист и планинар, а адвокатски сътрудник Стелиян Маджаров е бивш съдия по баскетбол“, изброява Иван.
Младият правист допълва, че избрал да учи право заради добрите възможности за реализация.
Упоритият младеж казва, че е горд, че преподавател по наказателно и международно наказателно право му е бившият главен прокурор Борис Велчев, който е човек с доста сериозни познания.
„Лекциите му са изключително интересни и с лекота постигнах отличен успех. За мен това е много важно, защото, след като искам да се развивам в тези сфери на правната наука, държа да имам самочувствието, че съм и много добре подготвен, а дипломата ми е подплатена със знания“, категоричен е Иван Петков.
По думите му наказателното право е тясно свързано с конкретната личност, защото отговорността е лична.
„Това са човешки съдби и всеки човек има право на защита и справедливостта трябва да възтържествува. Важно е един юрист да притежава лидерски и нравствени качества, да вниква в конкретния казус, за да може да изгради най-правилната стратегия за защита. За мен е важна и работата в колектив, в който да има разбирателство“, обяснява Иван Петков.
Заедно с адвокат Маргарита Махаева от София работи по много сериозен случай, свързан с киберсигурност. Делото ще се гледа в Словения, защото на нейна територия са извършени кражби на IP адреси и информационни системи с участие на българи. Случаят все още е на фаза разследване.
Освен това упоритият младеж е включен и в анализаторски екип, който ще работи по мащабен проект, свързан с изследвания, възложени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE). Анализите се изготвят по линия на „Европол“ за отделни държави и съдържат данни за мерки, свързани с пране на пари, трафик на хора, наркотици и др.
Иван Петков вече има научни публикации. Преподавателката му по реторика проф. Мариета Ботева възложила на студентите да подготвят обвинителна или защитна пледоария по реален казус. Неговата обвинителна реч по конкретното дело била отличена и публикувана в книгата на проф. Ботева „Съдебната аргументация“.
Иван Петков подчертава, че е важно чрез своя личен пример да покаже на българските младежи, че трябва да учат, да спортуват, да се развиват физически и интелектуално, да надграждат, да се хранят правилно, да водят здравословен начин на живот.
„Всички тези дейности могат да се съчетаят успешно, а реализирането им като съвкупност неминуемо допринася за изграждането на успели личности“, се обръща към младите хора Иван Петков.
Веселина АНГЕЛОВА, вестник „Борба“
Снимки личен архив ТУК

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.