В истински урок по родолюбие се включиха учениците от училището в Ценово. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Проявата беше посветена на предстоящия Ден на народните будители и по повод 125-та годишнина от началото на читалищното дело в населеното място. В салона на местното читалище оживяха образите на книжовници, борци за национално освобождение и съзнание, революционери и патриоти. Името на родината ни – България беше многократно скандирано и издигнато на пиедестал.

Учениците се запознаха с част от делото на българските будители с помощта на Искрен Красимиров. С лекцията „НЕзабравимата България“ той умело поведе момичетата и момчетата из дебрите на българската история, запозна ги с желанието на книжовници и родолюбци за възкресяването на българския народностен дух, с тринадесетвековната история на страната ни. Децата влизаха в ролята на будители. С нескрита гордост, с грейнали лица и разтуптени сърца те разказваха за Паисий Хилендарски, за Кирил и Методий, за Левски и Ботев, Захари Стоянов и Софроний Врачански, за Любен Каравелов. На сцената малките родолюбци подредиха по хронология част от делото на будителите, а възгласите „Да живее България“ огласяха продължително залата.

Духът на родолюбието на време на образователния спектакъл със сигурност ще остави трайни следи сред подрастващите в Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.