Извънреден коалиционен съвет ще събере тази вечер партньорите в управлението. Срещата е по искане на премиера Кирил Петков, съобщи БНР, цитиран от пише вестник „Сега”. Основната тема на Коалиционния съвет са отношенията със Северна Македония.
Очаква се премиерът Кирил Петков да обясни на партньорите си защо поиска от президента да свика Консултатитивен съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.
Анонс за свикване на консултативния съсед даде самият Петков още по време на визитата си в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май. Тогава той посочи защо ще настоява за президента за срещата с всички парламентарно представени сили и службите:
„Формат коалиционен съвет е много важен. И аз това ще попитам от моя гледна точка и ние ще говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по широк консенсус в консултативния съвет и затова трябва и опозицията да бъде информирана, знаеща“. Вчера от ИТН препотвърдиха категоричната си позиция – никакво отстъпление от позицията на България. Станислав Балабанов: „Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират, при положение че тази позиция е ясна – и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България и с декларация още от 44-ото народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което не знам. Аз ще бъда с представител от външно министерство, така че отиваме да видим какво ще кажат. Нашата позиция е ясна“. Забелязва се и развитие в македонската позиция по единственото българско искане към Скопие – етническите българи да бъдат вписани в конституцията.
Очаква се да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.