Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници – ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран от БНР, пише вестник „Сега“.
Законодателните инициативи трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев. „Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини“, посочи депутатът.
По думите му трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите и постигане на децентрализация.
Според Ананиев, мандатността на кметовоте и общинските съветници също е важна тема. „Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри – какво да се случва в самата община, трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим“, добави Настимир Ананиев.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.