„ППДБ посягат и на малкото медии, неподчинени на сглобката. Със законови промени искат да борят като дават възможност на КРС и Министерството на електронното управление да затварят неудобните сайтове, които не следват линията на властта.

Това заявява в своя позиция лидерът на гражданската платформа Изправи се БГ Мая Манолова, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на организацията. Позицията е по повод публикувания за обсъждане законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения, с който се предлагат драконовски мерки срещу „незаконното съдържание и онлайн дезинформацията“, включващи възможност включително за затваряне на сайтове заради публикувана в тях дезинформация. Според Манолова е притеснително, че в законопроекта няма определение на термина „онлайн дезинформация“, което по думите ѝ отвързва ръцете на контролните органи за пълен произвол.

„Дори Борисов с мракобесието си не си е позволявал такъв закон. Но ако тогава действаха такива текстове, можем да предполагаме, че новини като тези за къщата в Барселона, за чекмеджетата и кюлчетата щяха да са дезинформация и да се затварят сайтове заради разпространението й. Сделките с оръжие за НеУкрайна на Нинова или далаверите с газа на Четворната коалиция също щяха да са дезинформация“ – допълва лидерът на Изправи се БГ.

Тя припомня, че заедно с граждананската си платформа винаги са били за свободни и независими медии без лъжи и дезинформация, като съобщава, че и предната седмица е спечелила едно от делата си срещу кафява медия за „клеветите и помията“ по нейн адрес, но по думите ѝ това не означава, че искат да се затвори, който и да е сайт със закон.

„Дезинформацията се бори не с цензура, а в съда. В противен случай управляващите тук „демократи“ с нищо не са по-добри от режима в Беларус или Северна Корея…“, завършва позицията си Манолова.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.