В разгара на археологическата есен в Нове бе открита уникална находка, видя Актуално Свищов.

В момента на терен се извършват проучванията на Вила екстра мурос, провеждани от д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология Исторически музей – Свищов. За съжаление находката не е от сектор Осем А, който свищовлията проучва трето лято самостоятелно…

Става въпрос за около 5-сантиметров предмет от обработена кост. След консултация с доц. Павлина Владкова, която допреди две години проучваше сградата извън крепостните стрели, става ясно, че откритието е връх на стрела от 4 век, които са характерни за варварските племена от онази епоха.

Подобни находки в Нове до момента са откривани. За съжаление стрелата е открита на терен в Нове, който не е проучван от археолози и затова не може, да се направят повече заключения.

Свищовският Индиана Джоунс започна проучвания на 18 септември и продължава почти до края на октомври. Те са финансирани със средства от Министерството на културата.

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.