От днес може да се види изложбата „Лечебницата през античността и средновековието“, организирана от Национален антропологичен музей към ИЕМПАМ-БАН и ИМ-Свищов, видя Актуално Свищов.

Исторически музей – Свищов и Музея за история на медицината към Медицински университет – Пловдив са основни организатори на изложбата, уточни Маринов.

Авторите са поставили акцент върху зараждането и развитието на болницата като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването й като образователен център, постиженията на болничното лечение. Актуалната тема е развита и представена като „цивилизационен“ избор, направен от човечеството.

Изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е посветена на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, единствената в страната музейна институция, представяща резултатите от научните изследвания в областта на палеоантропологията и антропологията на живо население.

В римския град Нове именно е открита и най-добре проучена най-голямата военна болница от Античността по нашите земи. Музеят участва с медицински инструменти от римската епоха, открити в Нове, мраморна глава на бога на медицината Асклепий / на снимката/, и надпис с посвещение на богинята Хигия (от нейното име произлиза понятието хигиена). Двете са открити в посветеното на тях светилище във военната болница на Нове.