Уникална изложба, включваща 30 експонати, пазени във фонда на Исторически музей – Свищов е подредена в залата на музея, видя Актуално Свищов. Освен историческата стойност, която имат – експонатите са уникални и с това, че са дарени на фонда. Дарителите са от цялата страна.
Официалното откриване е на 18 април от 16 часа. Изложбата ще бъде отворена за посещение до края на месец май.
Ето какво сподели Надя АНГЕЛОВА, уредник История на България 15 – 19 век: „Дарителството е морален дълг и начин за себеизява на българина. Дарителството „на ползу роду“ е живо и до днес. Въпреки обществените сътресения и житейските проблеми, много запазили възрожденския дух българи, предават кътани десетилетия свои и на предците си вещи, на съвременните пазители на паметта—музеите, библиотеките, архивите.
Благодарение на дарените предмети в Исторически музей – Свищов, имаме възможност да организираме тази изложба и съответно да ви запознаем с един от елементите на женския костюм-престилката. Женската красота има специална закрила, втъкана в ръкоделията на безименния народен гений, разкриваща бита, душевността и културата на българите от началото на 19 в. до 30-те години на 20 в.
Изложбата представя богатата колекция от текстил и по-специално мястото и ролята на престилката в женското традиционно облекло. Защо този елемент от костюма на българката е толкова важен? „Защото без него не може, само в шопския регион костюмът може да съществува без престилка, но в ежедневието. На празници и важни събития задължително се слага престилка. Тя е елементът, който първо се вижда в костюма и е най-ярката част от него. В народната култура се възприема, че престилката, сложена отпред, предпазва женската утроба, а когато е съчетана с пояс и пафти, особено в сватбения ден, се смята, че е направен пълен кръг на защита на женското тяло. Защото най-важно за жената в народната култура е да се задоми и продължи рода.“
Престилката е белег за етническа принадлежност и възраст, има социална и обредна функция. Една се носи в делник, а друга – на празник. В различните възрасти се носят различни престилки с различни знаци по тях. Престилките на по-младите жени и невестинските са изключително ярки и пъстри. Престилката на възрастната жена е в по-тъмни тонове и с много по-малко символи върху нея, защото вече няма роля да защитава тази жена, която е изпълнила житейските си функции. Престилката е безписменият език на българката, знаковият език, който тя слага върху себе си. Оказва се, че тази част от националната носия на българката се е променяла през вековете, но винаги е оставала основният акцент в облеклото със своята пъстрота и оригиналност.
Изложбата има за цел да представи и важността на наследството… То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.
Не са останали много материални носители на вкуса на човека от онова време. Те трябва да се пазят и да се показват, защото от тях човек може да получи голямо вдъхновение.
Приятно разглеждане!“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.