Мъж от Благоевград от 14 години не може да кара собствената си кола, въпреки че я е купил и регистрирал в полицията. Още през 2009 г. джипът му е бил иззет за „проверка“ от МВР, разказва Mediapol. След това колата си остава в силовото ведомство въпреки многократните опити на собственика да си я върне. Дори и след съдебното решение в негова полза от полицията в Гоце Делчев се оправдават, че процедурата по връщане отнема време, за да е „законна“.
Има проблем с номера

За историята на Димитър Чонгов от с. Ново Лески разказа първо в. „24 часа“. Пред Нова телевизия мъжът каза, че е предал джипа на „отговорно пазене“ в местната полиция след като му обяснили, че имало проблем с номера на шасито. Преди това шофирал регистрираната си кола в продължение на година без проблем.

„Направиха експертизи, Интерпол, застрахователи, не се издирва джипът“, разказа той.
Въпреки че проблем не бил открит, колата си останала в МВР.

„От 2015 г. започнаха да си го карат като лична вещ. Катастрофираха с него. След това приятели ми казаха, че го карат, виждали са го моя джип. Аз съм го виждал на пътна помощ как го прибират с блокирал двигател“, разказа Чонгов.
Да си платиш глобите, ако обичаш

Най-абсурдното в цялата история е, че МВР, което е иззело джипа, се е опитало да глоби собственика за пътни нарушения, извършени със същия джип, докато е в тяхно владение. Става дума за санкции за превишена скорост, за шофиране без гражданска отговорност и други.

„Почнаха да ми идват наказателни постановления. На камери – превишена скорост, без „Гражданска отговорност“. Имах проблеми по границата, по едно време станаха около 2600 лв. На границата с Гърция не ме пускат, искат да ми връчват актове“, разказа мъжът.

Затова му се налага да води дела, чрез които глобите са отменени. По отделен процес пък съдът постановява, че джипът трябва да му се върне.

„Входирахме молба в областната дирекция в Благоевград. Казаха, че искат оригиналния документ, получиха го. Направихме среща с директора с моя адвокат. Той каза, че не може да вземе решение, трябва министърът да реши, ще си правят тяхно разследване, проверки и така – до ден днешен нищо“, разказа Чонгов.
Вече си е наш

Абсурдите не свършват до тук. Чонгов разбира, че колата му вече е собственост на МВР. Според него това е направено със заповед на минстъра на финансите, без да има съдебно решение за отнемане.

„Аз искам да попитам как автомобилът е зачислен в баланса на МВР през 2022 г. С какъв документ? Джипа го купих с договор за покупко-продажба, минах през проверка на канал, издадоха ми документи, карах го една година се оказа, че е нередовен. А пък те могат да го карат“, каза Чонгов.
Мълчание

От МВР към момента няма никаква информация за казуса. От полицията твърдят единствено, че тече процедура по връщане на колата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.