Писателят Тошо Дончев, роден и учил в Унгария, е лауреат на конкурса за къс хумористичен разказ “Алеко” за 2023 година. Това съобщи за Актуално Свищов Таня Ликова, изпълнителен директор на Международна фондация “Алеко Константинов”.

Фондацията на името на Щастливеца, редакцията на вестник “Стършел” и община Свищов са организатори на литературната надпревара, на името на именития свищовлия. Председател на журито тази година е Йордан Ефтимов.

104 разказа са получени на 42 писатели от 21 страни: България, Англия,Испания, Сърбия, Русия, Германия, Молдова,Хондурас, Гърция, САЩ Румъния, Франция, Албания, Северна Македония, Португалия, Армения, Беларус, Грузия, Италия, Чехия и Бразилия.

Тошо Ангелов Дончев е роден на 08.04.1944 г. в Будапеща, от майка унгарка. Завършил е висше образование – специалност българска филология в университета „Лоранд Йотвьош”, като два семестъра учи в България.

Превел е пет романа от български писатели, десетки разкази и студии, писал е литературна критика. Занимава се със социология и публицистика, доктор е на социологическите науки. От 1991 г. е председател на Българското републиканско самоуправление, става директор на културния дом на Дружеството на българите и основава сп. „Хемус”.

Член на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. – на Съюза на българските писатели

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.