Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това обяви той в интервю за bTV, пише вестник „Сега”. Имаме необходимост от въоръжение, добави Москаленко.
„България има около 140 единици тежки гаубици, също толкова миномети от 120 мм и ракетни системи за залпов огън, също така около 100-150 единици“, обясни дипломатът. Той допълни, че става дума за съветско, старо въоръжение, с което Украйна може да борави на бойното поле и има нужда точно от него.
Нотата е изпратена до Министерството на външните работи в петък. Посланикът посочи, че не е възможен отговор в този кратък период, но той ще прати апел и до военното министерство, правителството, партийни структури.
„Украинците възприемат България като приятелска държава, която оказва помощ. Но винаги има едно „но“, посочи Москаленко, обяснявайки, че Украйна иска по-сериозна помощ за въоръжаване. „Сега в момента имаме много сериозни боеве в Донбас, където руската артилерия превишава 20 пъти украинската. Представете си огневата мощ съсредоточена срещу Украйна в Донбас“, допълни той.
Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: „Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България.“ Той не критикува правителството и вицепремиера Калина Константинова за спорното им справяне със задачата за преселването на бягащите от войната. „Не искам да коментирам успешно или не, важно е, че усилията са направени, много сериозни действия осъществени от страна на българското правителство, за да бъдат настанени в горе-долу нормални условия“, посочи дипломатът.
„Въпрос на организация. Така или иначе ще има, случват се подобни ситуации, опашки и определени сблъсквания. Това е неизбежно, когато една голяма група хора се концентрират на едно място. Това е война, това е ситуация, която трябваше да бъде очаквана“, каза Москаленко.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.