Удостояват поетът Георги Драмбозов с почетното звание Почетен гражданин на Свищов, научи Актуално Свищов.

Предложението е от Съюза на българските писатели и се подкрепя от кмета Генчо Генчев.

В качеството си на кмет на община Свищов подкрепям горепосоченото предложение с респект към личността и заслугите на Георги Димитров Драмбозов за развитие на духовния живот на Свищов през всичките години на неговата обществена и творческа дейност, пише градоначалникът до местния парламент.

Георги Драмбозов е сред изявените творци на Свищов. Той се нарежда и сред всепризнатите съвременни поети на България, ползвайки се с уважение в творческите среди и с обичта на публиката.

Поетът Георги Драмбозов се отличава сред съсловието от поети и културни дейци на Свищов в последните 40 години. Със своя талант и широка обществена дейност, в полето на изкуството и културата, той се ползва с признание и уважение не само в родния си град, но и в национален мащаб. Неговият професионален път преминава през различни ръководни длъжности, където изгражда своя личен профил на добър ръководител и общественик с позиция, визия и новаторство. Бил е председател на Свищовското читалище и заместник-кмет на града. Част е от ръководствата на Съюза на народните читалища, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. В творчески план, неговото развитие преминава през различни етапи, в които усвоява до майсторство спецификите на писаното слово, заради което днес се нарежда редом до големите имена в съвременната българска поезия. Автор е на десетки стихосбирки и е превеждан на няколко езика. В поезията на Георги Драмбозов ярко се откроява дълбоката му връзка с родния Свищов, на който той посвещава не едно стихотворение. Обичта на поета към родния град намира най-силно проявление в стихотворението, чиито думи Чудомир Христов възпя в песента, превърнала се в химн на града.

В резюме, личната история на Георги Драмбозов започва на 26 декември 1945 г. в град Свищов, където той е роден. През 1964 г. е завършил Електротехникума в гр. Русе. През 1970 г. завършва и Висшия технически университет „Ангел Кънчев“ в гр. Русе със специалност „Машинен инженер“. През 1977 г. специализира „Педагогика на професионалното образование“ в Петербург, Русия. Работил е в родния си град като инженер-конструктор, а след това и като директор на тогавашната Професионална гимназия по промишлено строителство. Бил е зам.-кмет на община Свищов и председател на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“.

През 1989 г. излиза първата му самостоятелна книга с лирика „Дом за гълъби“ чиято премиера се превръща в празник на културната общественост в родния му град. От тогава до сега всяка по-голяма негова лирическа изява е посветена на Свищов. В творчески тандем с композитора и певец Чудомир Христов създават песента за Свищов, която три десетилетия по-късно продължава да е любима на свищовлии. Някои от по-открояващите се книги на Драмбозов са: „Дом за гълъби“, „Новият храм“, „Пътят към рая“, „ Не отлитай, Живот“, „Музите са уморени“, „Цветето на Богородица“, „От Нове до Сердика“ – избрана лирика, сборникът с есета „От Дунав до Вардар“ за заслужили македонски българи и др.

През 1990 г. Георги Драмбозов е избран в ръководството на възстановения Съюз на народните читалища, от тогава живее и работи в столицата. Бил е главен секретар на Съюза в продължение на три мандата. Изявява се и като редактор в издателствата „Христо Ботев“ и „Български писател“. Известно време е председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели. От 1994 г. работи в Народно читалище „Св. св. Крил и Методий 1924“ в район Красна поляна, София. Член е на Съюза на българските писатели от 1994 г., когато Николай Хайтов е негов председател. Член е и на Съюза на българските журналисти и председател на литературния клуб на името на незабравимия поет и негов рецензент Евстати Бурнаски.

Георги Драмбозов е носител на множество български и чуждестранни награди за поезия, както и на награди на Съюза на българските писатели. Той е първият носител на престижната награда „Златно дунавско перо“ от 2005 г. за творци от Дунавския и Свищовския регион. Негови книги като „Северна муза“ и „Песните на Зодиака“ са преведени съответно на руски и немски език.

Предложението трябва да бъде обсъдено от всички комисии в градския парламент и окончателно гласувано на редовното заседание на 25 април.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.