Учител от СУ „Цветан Радославов“ проведе престижно обучение в сърцето на адронния колайдер – ЦЕРН, съобщиха за Актуално Свищов от гимназията.
Преди дни се проведе обучение в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева по Национална учителска програма за квалификация на инженери и IT специалисти – „Мотивирани учители и квалификация“. В него чрез подбор се включиха 30 учители от цялата страна: преподаватели по информационни технологии, информатика и различни технически дисциплини. Нашият град бе представен от д-р Ивайло Петков, ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“, в СУ „Цветан Радославов“.
Големият адронен колайдер, управляван от Европейската организация за ядрени изследвания или ЦЕРН, е огромен ускорител на частици. Това е най-голямото научно съоръжение, изградено някога от човечеството, с обиколка над 27 километра.
ЦЕРН обединява усилията на европейските държави за изследвания с мирни цели в областта на физиката на елементарните частици. Основното мото е да се създава наука за мир.
Обученията се водеха от учени, доказани в сферата на физиката и IT технологиите. В лицето на: Jeff Wiener – ръководител на учителската програма. Българските лектори в състав – проф. Роман Захариев (БАН), инж. Зорница Захариева, доц. Пейчо Пейков (университет „Свети Климент Охридски“ – гр. София), инж. Георги Анчев (БАН), Жечка Тотева, д-р Иван Глушков (Тексаски университет), инж. Георги Георгиев, проф. Леандър Литов (университет „Свети Климент Охридски“ – гр. София).
Чрез участието си в работилници, демонстрации и социални събития, педагозите успяха да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център и новостите в науката и техниката. Посещения бяха предвидени в три от детекторите на големия адронен колайдер – ATLAS, ALICE и CMS, фабриката за антиматерия ELENA, контролния и компютърен център на ЦЕРН. Представена бе лекция на тема медицинска физика, показваща напредъка на науката, в сферата на ранната диагностика. Педагозите бяха запознати с откритието на бозона на Хигс. Преминалите през курсовете допринасят за мотивиране на подрастващите, като им предават знанията си в най-новите достижения, в областта на природните науки, инженерните разработки и информационни технологии, както и да подготвят бъдещото поколение физици, изследователи, инженери и учители. Програмата насърчава любознателността и креативността както на преподавателите, така и на техните възпитаници.
Ивайло Петков: „Беше вълшебно, различно и неописуемо изживяване, приключение в света на съвременната наука. С помощта на всички български учени се потопихме в реалната физика, роботика, IT технологии. В същото време посещението в ЦЕРН беше и пътуване назад във времето, защото имах възможност да видя къде се е намирал кабинета на Тим Бърнърс-Лий ( основоположник и създател на WWW) и първият web сървър, направен от него.
Всичко, което видяхме и научихме в ЦЕРН, не може да се опише с думи, то трябва да се преживее (особено когато си на почти 100 метра под земята, в детектора CMS). Благодаря на СУ „Цветан Радославов“ за предоставената възможност да бъда част от обучението, както и на прекрасните ръководители и организатори в лицето на г-жа Свежина Димитрова (директор на Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – гр. Варна) и г-жа Жасмина Александрова (главен експерт към МОН), които превърнаха обучението в празник.
Почувствах уважението към българския учител, достоен да даде своя принос към световната фундаментална наука!“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.