В Благоевград за един месец полицията задържа десет души за разпространение на наркотици. В същото време ученици сигнализират, че около училищата много лесно могат да се намерят както канабис, както и синтетични опиати, разказва в репортаж Миглена Медарова по БНТ.
В задържаните е открито различно количество канабис, хероин и амфетамини. А тези наркотици лесно се откриват около всички училища. За това сигнализират ученици от Благоевград. Въпреки ежедневните полицейски операции срещу съхранението и разпространението на наркотични вещества, дилърите стават все повече, а с това расте и броят на клиентите.
Основните жертви са деца, чиито родители са заминали да работят в чужбина, а те оставени под грижите и контрола на баби и дядовци.
Ще ги наречем Мартин и Никола. И двамата са ученици 12 клас, в две различни учебни заведения в Благоевград. Разказват, че неведнъж са получавали оферти, както от дилъри извън училището, така и от техни приятели, които вече са се запознали отблизо със зависимостта от наркотиците.
„Навъртат се. Наблюдавал съм ги покрай бараките, зад оградата, някои стоят отвън и привикват ученици или предварително се разбират по телефона, се обаждат“, обясни Мартин.
„Доколкото знам, отиват нанякъде, разменят си парите, ръкостискат се с едно пакетче дрога и са готови“, добавя Никола.
Директорът на националната хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов нееднократно е подавал сигнали в полицията за продажбата на наркотици в района на училището. В един от случаите, самият той е станал свидетел на сделка.
„Аз ги хванах докато разменят нещо в близост до колата, до която бях паркирал. Просто отидох до колата и ги видях“.
Пазарът на наркотици в Благоевград основно е залят с канабис, който и струва по-евтино. Модерна е и синтетичната дрога.
„Предимно марихуана и последно време ми прави впечатление, че има и доста амфетамини. Това са двете основни“, обясни Никола.
Основните жертви на дилърите са децата, върху които не се упражнява родителски контрол, както и такива, които имат поведенчески проблеми.
„Най-податливи са тези деца, чиито родители са в чужбина. Тук може би е място на държавата да помисли за законодателни промени, които да задължават родители, които и двамата са в чужбина, да взимат и децата си“, смята директорът Марин Митов.
Към този момент превенцията остава единственият начин за справяне с проблема. В много от училищата в града се провеждат лекции със специалисти от МВР. Темата се обсъжда задължително и в часа на класа.
„Смятам, че от разговорите, които имаме и сътрудничеството, които имаме с полицията, те си вършат работата и полагат усилия. Във всички случаи тези лекции са полезни“, казва Митов.
Другата страна са родителите, които също трябва да се включат наравно с учителите и полицията в битката срещу наркотиците.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.