Контейнерът за събиране на капачки, поставен в центъра на Ценово, изведнъж се напълни наполовина, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Това стана благодарение на инициативата на преподавателите и учениците от ОУ „Христо Ботев“. Във всеки един от класовете децата започнаха да събират капачки и между паралелките се провежда негласно съревнование. „В края на всеки месец ще изсипваме събраните капачки. По този начин учениците стават съпричастни не само към кампаниите за благотворителност, но и се стремят да опазят чиста околната среда“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.
Събирането на пластмасови капачки е част от националната инициатива „Капачки за бъдеще“. Според организаторите на кампанията със събраните средства ще се закупи кувьоз за малка болница в страната. Общинската администрация в Ценово безрезервно подкрепи инициативата и реши да бъдат изработени контейнери за по-големите населени места. В най-скоро време предстои да се монтират метални ромбове в Новград, Караманово и Долна Студена.
В учебното заведение старт на кампанията за събиране на капачки беше даден преди месец. През това време в школото се напълниха близо петнадесет туби. Всеки месец класът-победител ще получава купа. В края на учебната година ще бъде обявено крайното класиране, а за първенците ще бъде подготвена приятна изненада. Децата от началния етап се оказаха по-организирани от по-големите батковци и каки. Директорката на училището Камелия Леонова връчи купата на първокласника Васко, който успя да събере най-голямо количество капачки.