Двама деветокласници от ПГЖПТ „Никола Вапцаров“ в Горна Оряховица са предотвратили сериозна влакова катастрофа, разказва Нова ТВ. Инцидентът станал преди седмица край гарата в село Дралфа. Тогава последният вагон на бързия влак Варна-София се озова на две жп линии, а предполагаемата причина за това е прибързана реакция на ръководителя на движението. По всяка вероятност той е обърнал по-рано стрелката, докато влакът преминавал.
На излизане от гара Дралфа влакът се опитал да премине от един коловоз на друг, тъй като част от участъка е в ремонт. Последният вагон не успял да смени релсите и застанал напречно на жп линията.
„Когато видях какво става, дръпнах внезапната спирачка и влакът спря на момента“, разказа Никълъс Михайлов. Той и връстникът му Йордан Киров всеки ден пътуват с въпросния влак до училище. По думите им ниската скорост, с която са се движили, е и причината да не се стигне до по-сериозен инцидент.
„Когато излязохме да огледаме периметъра, забелязахме, че има стълб, който беше на около метър от вагона. Реално щеше да се вреже във влака“, каза още Михайлов.
Според Иван Чолаков, директор на ПГЖПТ „Н.Й. Вапцаров“ – Г. Оряховица, двете момчета са предотвратили сериозна влакова катастрофа. „Можеше вагонът да се обърне. В него, освен те, са пътували и други пътници, и служители на железницата, което щеше да е голяма трагедия“, коментира Чолаков.