Първите 63-ма ученици, които ще се обучават по националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, пристигнаха в Националния военен университет „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на НВУ. Сред тях е и малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в четвърти клас.
Проектът е на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката и по него през военния ВУЗ ще преминат 315 тийнейджъри, представители на 35 училища от цялата страна. Модулът, по който ще се работи, е „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“. Отборите са разпределени в пет групи, като всяка от групите ще пребивава в НВУ „Васил Левски“ по пет дни. Първите момчета и момичета, които облякоха военна униформа, са от Петрич, Руен, Варна, Видин, Козлодуй, Габрово и Велико Търново. Представителят на старата столица в тази програма е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.
Тийнейджърите ще имат занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, ще се запознаят и с уставите на военната служба.
Веднага след официалното посрещане, учениците имаха възможност да влязат в храма „Св. Седмочисленици“ и да разгледат музея на Военния университет.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.