Призово място завоюваха ученици от Търговската гимназия в Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Финалният етап на Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“, чийто домакин беше ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, се проведе от 17 до 19 април 2024 г. Целите на престижната надпревара са да се засили мотивацията за пълноценно усвояване на учебното съдържание, базирано на междупредметните връзки в посока предприемачество; да се стимулира иновативността, креативността и екипната работа; да се насърчи развитието на предприемаческа култура и мислене, да се даде възможност за творческа изява на придобитите знания, умения и компетентности в областта на иновациите и предприемачеството.

Съгласно регламента, от общо 57 бизнес идеи, след проведената предварителна квалификация, до националния кръг на състезанието бяха допуснати 24 ученици и 3 резерви. Обновената сграда на гимназията посрещна участници от всички краища на България – Петрич, Сандански, Бургас, Варна, Видин, Силистра, София и много други близки и далечни градове. Участниците бяха разпределени по отбори на случаен принцип и генерираха бизнес идеи по зададения казус на тема: „Традиционни български продукти – наследство и иновации“.

Бизнес идеята, „Бинг. Дръжки за поддръжки“ на Виолета Ненкова, ученичка от ХІІ-а клас на Търговската гимназия и нейния екип – Паолина Колева, Марк Кюркчиев и Симге Реджеб, е класирана на призовото второ място. Ръководител на ученичката е Диана Илиева-Атанасова.

За отличното си представяне всички ученици и техните ръководители получиха грамоти от Министерството на образованието и науката. Отличените с призовите три места участници в състезанието бяха наградени с медали за индивидуалното и купи за училищното класиране, грамоти, предметни награди от Община Свищов – партньор на училището-домакин, както и със сертификат, с който се признава оценката Отличен 6.00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС за специалност „Предприемачество“.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образованието – Велико Търново, със съдействието и подкрепата на катедра „Предприемачество“ на УНСС. Жури в състав: гл. ас. д-р Силвия Георгиева УНСС – председател; и членове: Юлия Величкова – старши експерт професионално образование и обучение РУО Велико Търново, Румяна Кузева – началник отдел „Образование и младежки политики“ Община Свищов, Пламен Петров – директор „Производствена дейност“ на „Свилоцел“ ЕАД, Славина Николова – докторант УНСС, оцени бизнес идеите и определи победителите сред екипите от ученици.

„Щастливи сме от факта, че бяхме домакини на едно от най-престижните състезания в сферата на икономическото професионално образование. Горди сме с отличното представяне на нашата ученичка Виолета Красимирова Ненкова. Поздравления за мотивацията, труда и високото постижение!“, споделят от училището.