Ученици от СУ „Цветан Радославов “ облякоха за ден белите престилки на лекари и медицински специалисти в МБАЛ „Димитър Павлович“ в Деня на ученическото самоуправление, видя Актуално Свищов.

Това стана по инициатива на Илияна Фараг, учител по английски език в гимназията и Марина Крумова, педагочически съветник в училището. Днес ученици от 6, 7 и 8 клас бяха гости в болницата.

Владимир Кръстев е бивш възпитаник на СУ „ЦветанРадославов“, обучавал се в профил „Природни науки“, а днес студент по Медицина, 4 курс, в МУ Плевен.
Той иска да запали интереса и на учениците към медицината и да ги ориентира в техния избор на професия. И ако на теория те са информирани за професиите, за които профилът „Природни науки“ в СУ „Цветан Радославов “ ги подготвя, на практика могат да се запознаят с тях в реална среда – МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД гр. Свищов.

В тази връзка , именно на 9 май – Денят на ученическото самоуправление – младият студент покани и насочи любознателни и дейни ученици от училището да посетят болничното заведение и да заемат длъжности на много благородни професии от науката Медицина – лекар, медицинска сестра, лаборант, рехабилитатор, шофьор на линейка, управител на болница и много други.

С оживен интерес и любопитство учениците приеха поканата на Влади да посетят болницата и с нетърпение очакваха предизвикателството.
Там ги посреща управителят на болницата Илиян Венков, който с радост и ентусиазъм прегрърна идеята и откликна на детското желание за изява.
Децата са любопитни относно важната роля на управителя. Те зададоха интересни въпроси, свързани с работата му, за качествата които трябва да притежава, заемайки този пост.
Облечени в бели медицински престилки, назначени вече на своите длъжности, учениците с респект следват Илиян Венков в различни отделения и кабинети, лаборатория, регистратура, Спешна помощ, скенер, рентген.
Екипът от медицински специалисти е възхитен и очарован от инициативата, която те правят и споделят, че за пръв път им се случва ученици да посетят болница с цел ученическо самоуправление. Лекарите са обнадеждени и пожелават на децата в близко бъдеще да се присъединят като млади лекари към техния екип.

„За нас, учениците от СУ „Цветан Радославов“ беше уникално изживяване и полезна практика да опознаем и да заемем ролята на всички служители в МБАЛ „Димитър Павлович „. Осъзнаваме колко отговорна, трудна и напрегната е тяхната професия, но в същото време сме възхитени от тяхното хуманно отношение към пациентите и от техния професионализъм“, споделиха децата.

„Благодарности на управителя на болницата Илиян Венков , който ни посрещна много гостоприемно и задоволи нашето любопитство. Благодарение на него усетихме чувството да бъдеш отговорен и добър в професията си.
Благодарим и на целия екип от лекари и медицински служители, които се отзоваха на визитата ни и научихме от тях много интересни неща за професиите им .

Вече сме убедени в нашия избор и се доверяваме на най- добрите специалисти по Биология и Химия в нашето училище, които ще ни осигурят качествено образование и знания , за да реализираме мечтите си!“, добавят още развълнуваните ученици.