Стадионът в Ценово в продължение на няколко часа се превърна в арена на спортна надпревара, занимателни игри и добро настроение. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Ученици от четирите основни училища в общината заедно отбелязаха Деня на българския спорт. По този начин момичетата и момчетата отдадоха заслужено признание към стотиците спортисти, треньори и деятели на спорта. В приветствието си Ваня Игнатова – зам.-кмет на община Ценово, изтъкна, че на 17 май 1894 година в България пристигат първите десет учители по физическо възпитание от Швейцария. За първи път се въвеждат нови спортове като футбол, лека атлетика, бокс и др. Със собствени средства швейцарските преподаватели закупуват и първите кожени топки, боксови ръкавици и гимнастически уреди. Освен на спортен дух младите българи тогава се учат и на родолюбие.

Спортният празник започна с масови физкултурни упражнение. Момчетата масово се включиха в турнира по футбол. Момичетата се впуснаха в надпревара по народна топка. Изключително емоционално премина състезанието по теглене на въже. Учениците от начален етап участваха в щафетни и развлекателни игри. Освен бързина и сръчност, те трябваше да демонстрират съобразителност, предприемчивост и умения за покажат лидерски умения.

В края на спортния празник всяко от училищата получи грамота за активно участие и беше наградено с федербал, футболна и волейболна топка. Инициативата беше подкрепена и се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.