УЧЕНИКЪТ КРИСТИЯН ТАШЕВ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЕЧЕЛИ НАГРАДА СЛЕД НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ. Младият художник е със специални образователни потребности, защото е аутист, но талантът и волята му са по-силни.
Още в началото на гимназиалния курс с него започва да работи старши учителят Галя Димитрова Николова-Гигова в професионално направление по моден дизайн. Въпреки затрудненията с общуването момчето проявява своите заложби. Изключително много помага за това и майката на детето Мая Ташева, след което резултатите не закъсняват.
Последната награда на Кристиян е буквално отпреди няколко дни. Той получава поощрително отличие от националния конкурс на Община Свищов за ученическо есе и рисунка „Алеко“. В конкурсите се включиха 155 есета и 688 рисунки на участници от 93 населени места от страната, а творбите на великотърновския ученик са впечатлили журито. Освен това те не са били информирани, че той е аутист, и са го оценявали наравно с всички останали. Рисунките му са правени изцяло в часовете по изобразително изкуство, където Галя Димитрова Николова-Гигова му дава всички насоки за работа с четката. Поощрителната награда е за рисунката „Домът на Алеко“, а сред изпратените негови творби е и портрет на Щастливеца.
„КРИСИ Е ОТ ТЕЗИ АУТИСТИ, КОИТО НЕ ГОВОРЯТ, НО ПОПАДНЕМ ЛИ В СВЕТА НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО, НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНЯТ. Обикновено поставям задачата за всички ученици, неговата майка Мая Ташева е много всеотдайна, тя е мостът между нас. Заедно избираме подходяща илюстрация в интернет, която да отговаря на зададената тема. При него е много важно той да си я хареса. Има си таблет и творческият процес започва, така творят истинските художници“, споделя Галя Николова-Гигова.
Тя е категорична, че при него магията е в пресъздаването на образите, както и в това, че той може много сполучливо да направи портретна характеристика на конкретен човек. Също видими за всички са сложните цветове, които смесва по невероятен начин, затова и живописта му е удивителна, с характерна специално за него цветова гама.
„Неговия талант открих още когато го срещнах в 8-и клас след участието му в училищен коледен конкурс. Миналата година той получи от президента медал и грамота за III място в категорията за графика и живопис от участието си в националния конкурс „Св. Трифон Зарезан“ в гр. Сунгурларе“, споделя още неговата учителка.
ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА КРИСТИЯН ТАШЕВ СПЕЧЕЛИ И ТРЕТО МЯСТО ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“. До финалния етап бяха допуснати над 500 творби на деца от 6- до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха наградени. Сред тях е рисунката на Кристиян Ташев, която се пребори с голямата конкуренция. Творбата му впечатлила журито с оригиналност и идейност. Картината представлява конник, който излиза от пламъците. През годините в този конкурс са участвали творби на деца от Сърбия, Гърция, Азербайджан, Сирия, Иран, Ирак, Индонезия, Китай и Малайзия.
Днес Кристиян продължава да ходи на училище с желание, защото среща подкрепа от най-близките си хора и учителите. Неговият талант е безспорен и това си личи с всеки изминал ден.
Михаил МИХАЛЕВ,
вестник „Борба“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.