Омикрон е последната мутация на коронавируса и вълната от заразени с него ще спадне на 20 февруари. Прогнозата е на гръцкия професор Демосфен Сариянис, съобщава РИА „Новости“, пише Дир.бг.
Известният в Гърция учен от Солунския университет „Аристотел“ е направил математически модел на развитието на поредната неудържима вълна на епидемията.
През последните пет дни в Гърция ежедневно се регистрират рекорди по инфектирани – в петък новите заразени бяха 40,5 хил., а в страната преобладаващ е щамът Омикрон.
По думите на Сароянис възходящата тенденция на заразата ще продължи до 20-22 януари, като средно на седмица нивото на заразени ще бъде 66 хиляди души. Това на практика означава, че е възможно дори да има дни с над 80 хил. и даже над 100 хил. нови болни от коронавируса на ден, казва Сараянис, чийто метод на изчисление на седмична база се оказва най-точният.
„По този начин на 20 февруари, месец след пика на вълната от Омикрон, тя ще започне да спада. Средното седмично равнище на заразени ще бъде 3500-4000. Тогава вече ще бъде краят на Омикрона, като голяма част от обществото ще има имунитет“, заяви Сароянис.
Според него е възможен и предсмъртен „рев“ на Омикрон, като това да е последният скок на коронавируса, който наблюдаваме, което е много вероятно, но „в никакъв случай не трябва да преобладава логиката на самодоволството, че всички ние леко ще го прекараме и ще приключим с него“, добавя ученият.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.