Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в „Нашият ден“ Виолета Ангелова от „Пийс рън“ България, съобщава БНР.
Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Основан е през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.
В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.
Чрез прякото участие на хората и информацията в медиите Пробегът на мира докосва живота на милиони. Всеки има възможност да подържи Факела. Не се събират средства, не се пропагандират политически каузи. Това е всъщност покана към всеки от нас да направи стъпка към един по-добър свят.
На 27 май 2022 година отборът на Пробега на мира поема по поречието на реката, която свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. Част от маршрута на Пробега на мира ще премине през България в периода 2-11 юли и ще посети следните населени места:
2 юли – Неготин (Сърбия) – Брегово – Видин
3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли – Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
10 юли – почивен
11 юли – Силистра –- Калипетрово – Кълъраш (Румъния)
По план Отборът ще пробяга 804 км за период от 10 дни. През годините Факелът на мира преминава през много градове, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на Факела на мира и отбора от бегачи.
Чест и радост е за отбора, ако населените места успеят да се включат в програмата по посрещане на Пробега на мира. През всички години от 1987-а досега посрещанията са били различни, но истински сърдечни.