Приключенско пътуване проведоха 34 участници в Международната награда на херцога на Единбург от СУ „Димитър Благоев“. Това съобщиха за Актуално Свищов от гимназията.

За поредна година свищовски ученици, участници в Международната награда на херцога на Единбург, предизвикаха себе си и доказаха своите възможности на Приключенско пътуване в Централна Стара планина. Участниците от ниво Бронз бяха 24, разпределени в 4 отбора и следваха маршрута Шипка – хижа Узана – връх Исполин – Географски център. Преходът беше осъществен за два дни.

Двата отбора в ниво Сребро с общо 10 участници, приключенстваха 3 дни по маршрут  Шипка – хиха Узана – хижа Мазалат – местност Лъгът. Балканът ги посрещна със слънце и хубаво време през първия ден и всички успяха да се насладят на красивите гледки, уханните билкови поляни, чистия въздух и пътуването в екип. При пристигането на хижа „Узана“ децата сами се погрижиха за приготвянето на храната, разпъването на палатките и бивакуването. Вторият ден криеше много изненади. Изкачването до връх Исполин от Бронзовите участници беше забавно, но и много  ветровито. От върха се откриха невероятни гледки към Южна България и към склоновете на Стара планина на север. А вятърът доведе и напоителен дъжд, който посвети приключенците в любов към планината и екипен дух.

Сребърните пътешественици поеха нагоре към хижа Мазалат и невероятните красоти на Северен Джендем. И по традиция дъждът ги настигна още в началото като ги съпътства през целия маршрут. Но те не се отказаха и заедно извървяха планираното, защото се подкрепяха взаимно и си помагаха. Награда им бяха прелестните гледки край Пеещите скали и звездното небе над хижа Мазалат. Спускането от планината на третия ден разкри пред участниците от ниво Сребро колко красива и разнообразна е природата ни. През всички дни участниците получаваха съвети и подкрепа от своите 8 супервайзори.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.