Няма доказателства, че Русия е искала, но не е получила списъци с жертвите в Буча;
Подвеждащо е твърдението, че Съветът за сигурност на ООН два пъти е отказал на искането на Русия да бъде проведено специално заседание за събитията в Буча;
И двете твърдения на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова целят да „докажат“, че смъртта на цивилни в Буча не е дело на руските войски, а е инсценировка. Това пише Factcheck.bg

На 13 юли 2023 г. говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова дава интервю за Ютюб канала на Мартин Карбовски. В него тя за пореден път отрича масовите убийства в украинския град Буча да са извършени от Русия и ги определя като „провокация“, която е целяла и успяла да спре преговорите между Русия и Украйна.

Като доказателство Захарова представя две твърдения: че и досега списък с жертвите не е предоставен на Русия и че Великобритания на два пъти отхвърля искането на Русия да бъде проведено специално заседание на Съвета за сигурност на ООН за събитията в Буча.
Списъкът с жертвите в Буча

В интервюто Захарова казва: „Попитахме генералния секретар на ООН. Изпратихме нееднократно голямо количество писма на генералния секретар с молба чрез ООН да ни бъде предоставено нещо банално – списъците на загиналите. Няма нищо. Няма го. Просто не съществува в природата“.

От изказването на Захарова се разбира, че не просто Русия не е получила списъците на жертвите, но и отрича съществуването им.

Factcheck.bg също се обърна към генералния секретар на ООН със следните въпроси:

Има ли списък на цивилните, загинали в Буча, с имена и паспортна информация. Публично достъпен ли е той?
Представителите на Руската федерация обръщали ли са се към ООН с искане за достъп до този списък?
Има ли кореспонденция по съответната тема между генералния секретар и представителите на Руската федерация?

От получения отговор от кабинета на говорителя на генералния секретар става ясно, че генералният секретар на ООН не е точният адресат за тези въпроси, но не и дали там наистина са получени такива писма от Русия: „Генералният секретар няма достъп до тази информация. Други обаче може да имат“. Кабинетът на говорителя на генералния секретар ни насочи към прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС), който води разследването в Украйна.

В отговора на МНС се казва, че информацията по отношение на разследването в Украйна е поверителна: „Прокуратурата не е в състояние да предостави информация по отношение на своите дейности по разследването в Украйна. Поверителността е важна част от работата на прокуратурата. Това е от съществено значение не само за да бъде осигурено честно разследване, но и за да бъдат гарантирани безопасността и сигурността на жертвите, свидетелите и всички онези, с които Службата взаимодейства.“

През май 2023 г. Ирпинският градски съд издава обвинителен акт срещу руски войници, в който присъства списък на убитите, но имената на жертвите са умишлено засекретени.

Проверка на Factcheck.bg не откри въпрос за списъците с убитите цивилни в Буча в публично достъпните писма на руския представител в ООН до генералния секретар на ООН. За сметка на това още на 6 април Василий Небензя предупреждава ООН за готвени „провокации“ и „постановки“ от Киев: „Киевският режим подготвя още една провокация, включваща смъртта на цивилни, уж като резултат от действията на руските въоръжени сили.

За целта украинските националисти обстреляха село Дергачи в Харковска област, след което заснеха разрушените сгради и „многобройните убити цивилни“, за да го разпространят по западните медии. В подготовката участват представители на западни информационни агенции, а цялостраният контрол на операциите е осигурен от военнослужещите 72-ри Център за информационни и психологически операции на Въоръжените сили на Украйна. Всички цивилни участници в постановката са получили награда.“

На заседание на Съвета за сигурност на ООН от 11 април 2022 г. Василий Небензя прави изказване, в което говори за изкривяването на специалната военна операция на Руската федерация от страна на Запада. Той също така описва атаката в Краматорск като класическа операция под фалшив флаг, извършена от украинските сили. Според него снимките, направени от свидетели, позволяват да се определи вида на ракетата и посоката, от която е изстреляна, като и двете сочат Украйна като извършител.

Небензя предупреждава, че в град Ирпин се подготвя „провокация“, заимстваща сценария от Буча, като украинските сили прехвърлят тела от морга в сутерена на сграда, за да инсценират стрелба.

През цялата 2022 г. руските представители продължават да твърдят, че Украйна няма доказателства, с които да потвърди, че събитията в Буча са се случили, а западните държави приемат думите им безкритично. Аргументът все така е, че Русия не е получила списък с жертвите.

Още през април 2022 г. започват да бъдат оповестявани списъци, в които са отбелязани загинали в Буча, a Информационният център на ритуалната служба на oбщинския съвет на Буча също публикува дигитализирани списъци оттогава, като предлага погребения за сметка на общинския съвет.

Също така съществува и неофициален канал в Telegram, наречен „Убити в квартал Буча“, където активисти публикуват снимки на намерени мъртви тела и информация за тях (напр. паспортни снимки), така че телата да могат да бъдат идентифицирани от техните роднини. Редица медии правят собствени разследвания за идентифициране на жертвите.

На 4 април 2022 г. тогавашният върховен комисар за правата на човека към ООН Мишел Бачелет изразява своя ужас от мъртвите тела по улиците на Буча, като подчертава необходимостта от провеждането на независими разследвания.

На 19 април с указ на руския президент Владимир Путин бригадата, обвинявана от Украйна за масовите убийства в Буча, е наградена с почетно звание за защита на родината и държавните интереси.

На 12 май 2022 г. Съветът по по правата на човека одобрява резолюция, която призовава за разследване на жестокостите, предполагаемо извършени от руски войници в Украйна.

През юни 2022 г. общинският съвет на Буча в коментар за украинския проект StopFake потвърждава наличието на проверен списък с подробна информация за загиналите. Съветът също така отбеляза, че списъкът е достъпен за всички при поискване.

Все още обаче списъкът на убитите в Буча не е окончателен, поради наличието на неидентифицирани телесни останки. Според пресслужбата на полицията в Киевска област, 422 цивилни са намерени мъртви към 13 септември 2022 г. Различни официални източници представят различен брой потенциални смъртни случаи, заради невъзможността част от останките да бъдат идентифицирани дори с помощта на ДНК анализ, като вероятно сред тях има и руски войници.

Множество международни организации и медии провеждат собствени разследвания на територията на Киевска област и Буча, като Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН публикува доклад през декември 2022 г., в който документира убийствата на 73 цивилни в Буча между 4 и 30 март 2022 г. От тези случаи 24 убийства са представени подробно в доклада.

През октомври 2022 Независимата международна анкетна комисия за Украйна, създадена от Съвета за сигурност на ООН, също публикува доклад, който отбелязва наличието на „широкоразпространен модел на бързи екзекуции в райони, контролирани от руските въоръжени сили“, като потвърждава 68 такива екзекуции в 17 населени места, включително Буча.
Специалното заседание за Буча

Твърдението, че Съветът за сигурност на ООН два пъти отказва на искането на Русия да бъде проведено специално заседание за събитията в Буча, е част от по-големия разказ за това как ООН не иска да разследва или прикрива случващото се в Украйна, под диктата на САЩ.

Това, което всъщност се случва, е че Русия два пъти иска заседанието, предвидено да се проведе на 5-и април, да бъде проведено ден по-рано, на 4-и април 2022 г. Обединеното кралство, което тогава председателства Съвета за сигурност на ООН, не отказва да проведе заседание, но не го насрочва за деня, искан от Русия.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд обяснява на пресконференция на 4 април 2022 г., че срещата не е насрочена в деня, поискан на два пъти от Русия (4 април), тъй като Координаторът за спешна помощ, който трябва да информира участниците в заседането, пътува за Киев по това време. Освен това, тъй като заседание, посветено на събитията в Украйна вече е било насочена за 5 април, Обединеното кралство не вижда основателна причина да бъдат проведени две последователни срещи за Украйна в два различни дни. Заседанието на Съвета за сигурност на ООН се провежда на следващия ден – 5 април.
Проверено:

Няма доказателства, че Русия е искала, но не е получила от ООН списъците с жертвите в Буча.

Не е вярно, че няма списъци на жертвите и това доказва, че случилото се в Буча е инсценировка – в публичното пространство са налични множество документи и медийни разследвания, с конкретни имена на загинали. Разследващите институции, които се занимават със случая, не предоставят тази информация, защото е поверителна.

Подвеждащо е твърдението, че Съветът за сигурност на ООН два пъти отказва на искането на Русия да бъде проведено специално заседание за събитията в Буча. Заседанието на Съвета вече е било насрочено, Русия просто иска то да се проведе ден по-рано, което ѝ е било отказано поради отсъствие на ключов участник.
Ваня Гривова

По текста работи и Ралица Ковачева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.