5 млн. лева за 2022 г. са отпуснати за пилотния проект за противоградова защита със самолетен способ, пише вестник „Борба”.
Три самолета, базирани на Летище Горна Оряховица, ще пазят и тази година над 30 милиона декара обработваема земя в Централна Северна и Североизточна България. Организацията на самолетната защита отново е възложена на „Стройпроект” ЕООД на бившия собственик на „Локомотив” (Пловдив) Христо Крушарски. Фирмата бе и единственият участник в обществената поръчка за избор на изпълнител.
Пилотният проект на Агенцията за борба с градушките за противоградова защита със самолетен способ е за втора година и за 2022 г. са отпуснати близо 5 млн. лева. Самолетният способ за борба с градушките е експериментален не само за България, но и за Европа. Когато миналата година беше реализиран първият пилотен проект, българските пилоти и радарни специалисти бяха обучавани от аржентински екипи. Самолетният способ за защита от градушки представлява обработка (засяване по терминологията на специалистите) на градоносните облаци със сребърен йодид. Целта е втечняване на облака, който се излива като дъжд, а не като град. Смята се, че ракетният метод за защита е по-ефективен – 80% срещу 60% ефективност на самолетния способ. Със самолети обаче е по-евтино, а резултатите от миналата година показват и доста висока ефективност.
Тази година новият сезон започна на 24 май и до края на месеца самолетите са направили 4 полета в защитаваните територии с продължителност повече от 12 часа. Обработени са били 6 градоопасни облачни клетки в районите на Средни колиби, Горна Оряховица, Поликраище, Свищов, Пчелище и Угърчин и са използвани повече от 500 противоградови палки и пиропатрони.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.