Възстановихме отново българо-полската експедиция с нов договор, който е съобразен със законите в България. Това съобщи доц. Евгения Генчева от НАИМ-БАН след приключване на археологическо лято 2021. Тази година българските и полските учени за 61-а година проучваха римското военно селище и античен град Нове край Свищов. Договорът е сключен за пет години каквато е била традицията и до момента.
Сезонът не бе с нещо изключителен, но както винаги имаше изненади и интересни неща, посочи още доц. Генчева, която е и ръководител и организатор на българо-полската експедиция. „Успяхме да възобновим проучванията на всички обекти, които са проучвани до този момент. Интересното е, че тази година имаме три фонтана, които открихме. При Петър Дичек има открити два малки фонтана. При нас, Школата на Първа кохорта, има един голям фонтан, който беше очакван, защото във всяка сграда за събиране на легионери има по един такъв. Това за мен е тазгодишното откритие. Експедицията от Познанския университет също не може да се похвали с нещо изключително. Тя откри края на огромната сграда наречена армаментариум, западния й край. Това бе един нормален археологически сезон. Слава Богу ковида не ни попречи да работим тази година”, коментира още доц. Генчева.
В заключение доц. Генчева посочи за пореден път, че всичко, което излезе на терен в Нове остава в музея в Свищов. „Това бе една дълга борба да не се дели материала – да отива част в София и да остава част тук. Всичко остава тук и много се надявам свищовската управа да предприеме някакви мерки и да направи истински музей. Чух, че има някакъв проект, но не знам до колко е осъществим”, заяви в заключение доц. Евгения Генчева.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.