Шестнадесетото издание на Международния фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 10 до 12 юни 2022 г., съобщиха от пресцентъра на община Свищов.
Програма
________________
ПЕТЪК, 10 ЮНИ

10:00 – 12:00 Градски исторически музей – Свищов
Симпозиум „Древното наследство“: Представяне на непознати древни съкровища и античното културно наследство в Мизия и Нове. Представяне на проекти за жива история по Дунава. Почетен караул от легионери на Legio I Italica и Dux Anticaе.

20:15 – 21:00 Градска градина, малка сцена до читалището
Рецитал „Античният дух оживява“ в афоризми, смешни истории и класически комедии. Огнено шоу на Феникс.
След 21:00 Градска градина, Площад „Алеко”
Тържествен марш на групите под светлините на факлите в алеята на Градската градина до площада
________________
СЪБОТА, 11 ЮНИ – Античен град Нове

09:00 – 21:00 Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за посетители.

09:30 –10:00 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора.

10:00 – 11:00 Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала. Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала.

11:00 – 14:00 Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри. Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.
Настолни игри и зарове: демонстрация на антични настолни игри от Рим и Ориента. Турнир ”Novae Open” по Рота и Дама за всички желаещи – за наградите на фестивалните спомоществователи.
12:00 – 13:00 Готите – врагове и федерати. В хаотичните и брутални времена на 4-ти век в Европа се появява нова сила. Хуните от Централна Азия атакуват и подчиняват много племена в степите между Европа и Азия. Ужасените готи и съюзните им племена нахлуват през Дунава в Римската империя, Балканите отново се превръщат в бойно поле. Империята вече не е в състояние да прогони варварските племена от своите територии. Готите се заселват в провинция Мизия като „съюзници“ (федерати), получават субсидии и в замяна пазят границата. Презентация на Legio I Italica и Dux Anticae. Посетителски център „Нове“, античен град Нове
16:00 – 17:00 Тур с екскурзовод „Потайностите на античния Нове“: разходка с гид и разказ за възникването, разцвета и упадъка на римския легионен лагер и късноантичния град Нове. Посетителите ще научат и ще разгледат тукашните: хипокауст – римското подово отопление, принкипия – щаба на легиона, латрина – римската обществена тоалетна, баптистерий – пристройката за кръщение до църквата, валетудинариум – римската военна болница.
17:00 – 20:00 Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.
17:00 – 17:30 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.
17:30 – 18:00 Танцов спектакъл на Пагане, вдъхновен от древни митове и легенди
18:00 – 18:45 Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички участващи групи ще се състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена “Гладиаторът – машината за смърт”. Непобедимият и непокорен гал е продаден на прочут ланиста за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори. Gladiatorium Apulensium – шоуто на гладиаторската школа от Панония, покрито със слава в арените на Рим. И още уникални истории за гладиатори, чест и слава.
18:45 – 19:15 Сцената „Новият префект на Нове“ на Gruppo Storico Romano. Сцената показва назначаването на префекта на Novae, което съвпада с обиколката на императора в провинция Мизия. Императорът, придружен от консул, ликтори и весталки от Рим представя новия префект на войската, администрацията и гражданите на Нове.
19:15 – 19:30 Сцената „Племенен съвет провъзгласява новия вожд“ на „Антична Тракия“.
19:30 – 20:00 Спектакъл с виртуозна конна езда в изпълнение на Багатур и Пагане.
20:00 Връчване на наградата „Златен Орел“ за популяризиране на културно-историческото наследство и за принос за укрепване на връзките между историческите групи в Европа и по света на Стивън Кокингс – британски журналист, писател, редактор, исторически консултант, актьор.
След 20:15 Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната. Мистичен завършек на битката ще сложат виртуозните огнегълтачи от Феникс!
________________
НЕДЕЛЯ, 12 ЮНИ – Античен град Нове

09:00 – 13:00 Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за посетители
09:30 –10:00 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора
10:00 – 13:00 Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти. Античната кухня: демонстрация на автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред посетители, гости и участници. Дегустация на публиката до последна троха и лъжица. Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.
10:00 – 10:30 Легионери от Legio I Italica, Legio XIII Gemina, Legio V Macedonica – най-верните на Император Клавдий, получават дипломи за уволнение. След опита за покушение над Император Клавдий, легионерите са почетени и наградени за ролята си в разкриването на заговора като са оземлени в провинциите Дакия и Мизия.
10:30 – 11:00 Сцената „Племенен съвет приема млад воин“ на „Антична Тракия“. Демонстрират се германско облекло и въоръжение, хвърлят се руни, за да се разбере волята на боговете.
11:00 – 12:00 Състезания за сила и бързина за участниците и публиката за големите награди на партньорите на фестивала.
12:30 – 13:00 Танци и ритуали на Пагане, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика”, вдъхновени от древни митове и легенди.
13:00 – 13:30 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.
ВХОД СВОБОДЕН ЗА ЦЯЛАТА ПРОГРАМА