Няма нито едно годно бомбоубежище на територията на Свищов, установи проверката на Актуално Свищов.
„За жалост николко са годните за ползване колективни места за защита“, това коментира инж. Стефан Димитров, началник на общинската дирекция „Управление при отбранително-мобилизационна подготовка, транспорт и чистота“. Преди около 15 години всички колективни средища за защита са бракувани, уточни още той.
Единственото в сравнително добро състояние съоръжение е укритието на територията на „Свилоза“. Запазени са и тези в СУ „Димитър Благоев“ и СУ „Цветан Радославов“, но трябват много дейности за да станат отново годни. Инж. Димитров, уточни че всички те са за ползване от ученици и учители.
Във сички панелни блокове строени след 1974 година до началото на 80-те години имат предвидени места за скривалища. За съжаление в момента нито едно не е годно – липсва осветление, вратите не са в добро състояние, използват се склад на дърва и непотребни домакински вещи, коментира още инж. Димитров.
Най-старото бомбоубежище в Свищове строено по време на Втората световна война се в района на църквата „Св. пр. Илия“. Друго старо съоръжение е това срещу входа на бившия ЗСКИ „Терзиев“. В началото завода се е водел към военн-промишления комплекс и затова е било изградено мащабно съоръжение. В момента и двете са напукани, бракувани и негодни за ползвани, уточни инж. Димитров.
Аналогично е положението на територията на цялата Великотърновска област. Вчера бе обявен доклад на Националната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Документът посочва, че от Дунав до Стара планина няма годно място за укритие при военни действия…