И тази година стародавната традиция, посветена на Тодоровден ден беше спазена в община Ценово. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В населените места на почит и уважение бяха хората, които отглеждат коне и техните животни. В местността Бог баир край Ценово се събраха десетки, за да наблюдават надпреварата с конски и магарешки впрягове. Състезанието премина под патронажа на кмета на община Ценово Петър Петров. В традиционната проява се включиха не само местни жители, но и гости от съседни села. Празничното настроение доминираше сред състезатели и публика, която ентусиазирано подкрепяше
своите фаворити.

При ездачите първата награда грабна Нено Ненов от Караманово. В надпреварата с впрягове безапелационен победител стана Янко Миланов от Пиперково. Въпреки годините си той продължава да спазва българската традиция. Магаретата показаха ината си и нито един от тримата участници не успя да прекоси финалната права. Десетгодишният Илиян Михайлов грабна отличието за най-млад ездач. Момчето показа завидни качества на жокей като изключително добре направляваше своето пони.

Конският Великден беше почетен подобаващо и в Караманово. Преди да започне шествието с впрягове и коне по централните улици на селото отец Михаил отслужи молебен за здраве и благоденствие. Наградите бяха връчени от председателя на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев. Отличието за най-накичена каруца беше отредено за Нено Ангелов. Шестнадесетгодишният Петър Миленов стана носител на наградата за най-млад ездач. Конят с името Листопад заслужи овациите на журито и на публиката за най-атрактивен кон. Премията за ветерани отиде при Съби Борисов на 68 години, който в продължение на повече от десет години се включва в проявата.