Технически проблем в онлайн платформата за събиране на данни от бежанците е попречил на много украински граждани у нас да попълнят анкетните данни още в първия ден от старта на системата, съобщи БНТ, пише Дир.бг.
От Агенцията по бежанците обясниха, че системата се е претоварила, тъй като много хора са се опитали да влязат по едно и също време. Само с регистрация хората с временна закрила ще могат да бъдат преместени в държавни бази или други хотели след края на месеца. Крайният срок за попълване на анкетните карти за бежанци е 25 май.
Според разказа на украинки пред държавната телевизия, те не са успели да създадат свой профил в системата.
„Още не съм попълнила анкетата, не успях. Чакам да заработи добре електронната система, защото днес имаше много проблеми да се влезе и да се попълнят данните ни. Но задължително искаме да се регистрираме, защото съм тук със сина си, голямата си дъщеря и внучето. Искаме да се възползваме от тази възможност“, разказва Лина.
Най-често бежанците питат анкетьорите къде ще бъдат настанени от началото на следващия месец, но до момента не получават конкретни отговори.
„Много малко хора, по информация, която пристига от екипите на терен, са успели наистина да влязат в анкетата, да си създадат с потребителско име и парола профил, да попълнят и съответно изпратят анкетата“, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.
Над 50 украинци пък са успели по някакъв начин да преодолеят техническата спънка и да попълнят своите анкетни карти въпреки проблема с платформата.
„След като бъде обработена тази информация, тогава те ще бъдат разпределени по различните места, но за момента ние нямаме яснота“, казва Петя Христова, Бюро по труда – Варна.
Сформирани са екипи от областните администрации на Варна, Шумен и Добрич, които ходят на място в хотелите, за да оказват помощ на гражданите на Украйна как да попълнят анкетата. Започнало е и записване на хотелиери, които ще се възползват от програмата на правителството за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден.
Само преди ден пред депутатите вицепремиерът Калина Константинова отчете, че на 100% България е първенец по регистрация на украинските бежанци под временна закрила в ЕС.
Ресорният вицепремиер уточни още, че на всички са платени здравните вноски за първите три месеца, а 33 000 места във ведомствени бази са осигурени. Отделно има възможност за ползване на 175 000 легла в хотели с една и две звезди, ако те се включат в новата програма, която предвижда по 15 лева на ден на човек за нощувка и три хранения.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.