Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието – около минус 3 градуса, а най-високите температури ще са между 13 и 18 градуса. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в България на Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ, предаде БНР.
Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 4 градуса, а в планинските райони – между минус 10 и минус 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.
Месецът ще започне със сухо време, а през второто десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните, но ще има валежи, предимно от дъжд
Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.
През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, в ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.
През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието. През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и с относително по-високи температури в планините, и за предимно облачно и мъгливо време в низините.
Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината, като най-ниската температура у нас е минус 38,3 градуса и е измерена в Трън на 7 януари 1947 г.
Характерните особености на месецата показват, че януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.
Средният месечен брой дни със снежна покривка през януари е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5.
Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в град Трън на 7 януари 1947 г.
В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца вече е 9 часа и 53 минути
Астрономическата справка показва, че в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 2 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 4 минути.
В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 53 минути.
Фазите на луната през месеца са: на 7 януари е пълнолуние, на 15 – последна четвърт, на 21 – новолуние, а на 28 януари е първа четвърт, информира синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.