Нов състав на Окръжния съд във Велико Търново ще гледа казуса за нова самоличност на транссексуална от Горна Оряховица, пише вестник Борба.

Делото тръгва отново, след като ВКС спря отказа на магистратите от старата столица за смяна пола на Петра Христова от Горна Оряховица.

Гражданският процес ще е през април, научи Борба. От храма на Темида обаче отказват да съобщят за коя дата е насрочено заседанието с мотива, че този род дела се водят при закрити врата.

Делото е образувано по молба на Петра Христова от Горна Оряховица, която от години води битка за нова самоличност.

Сагата е от 2018 г., когато Петър прави постъпки по законов ред да стане жена по документи и занапред да се казва Петра. Районният съд в Горна Оряховица уважил желанието, но втората съдебна инстанция отменила решението. Окръжните магистрати се мотивирали, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Съдиите излизат със становище, че дори и да се установи, че човекът се самоопределя като жена и е започнал хормонална процедура, законите у нас не позволяват промяна на пола в гражданските регистри.

Тълкувателното решение на ВКС от 20 февруари 2023 г. за отказ от юридическа смяна на пола на транссексуалните било аргумент това да не се случи.

Петра Христова обаче проявила упорство и продължила да търси начини да се сдобие с женска самоличност.

Тя е първата транссексуална българка, осъдила България в Страсбург, като са й присъдени 7500 евро обезщетение за нарушени човешки права.

Според юристи произнасянето на върховните магистрати може да се окаже благоприятно за решаването на казуса. В решението на ВКС от 2 февруари 2024 г. се посочва, че е охранително. Представлява извънреден контрол на влезли в сила решения.

Междувременно адвокати депозирали втора жалба до Европейския съд по правата на човека. Посочени били случаи и на други хора, които са с такива искания.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.