Съдът окончателно остави бебе Сара без документи за самоличност, предаде БНТ. Върховният административен съд отхвърли иска по процеса, който целеше дете на еднополови родители да получи български акт за раждане и документ за самоличност.

Съдебното решение идва, след като в края на 2021 г. Съдът на Европейския съюз в Люксембург задължи България да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка на ЕС.

Родителите на Сара са от България и Гибралтар. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция в Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки. След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от майките не е гражданка на страната, а Великобритания – тъй като Гибралтар е задморска територия.

От решението на ВАС от сряда става ясно, че съдът отхвърля искането на родителите за български документи, защото Сара не е български гражданин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от организация „Действие“. За детето това означава, че то ще продължи да бъде без паспорт.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.