Единственото положително качество на отиващото си управление, в което главна роля играеше натоварената с толкова очаквания формация „Продължаваме промяната“, е неговата краткост. За седем месеца тази партия доста неразбории сътвори, а представете си какво щеше да стане, ако бяха управлявали 17 месеца примерно. Дълго можем да изброяваме негативните последици от действията на тези неопитни, меко казано, хора в различните области. Но като че ли най-големите вреди на България бяха нанесени в сферата на енергетиката. И неслучайно именно това отбеляза и президентът Радев, когато от БСП му върнаха неизпълнения мандат онзи ден.
Разрушителните действия на ПП в тази област започнаха още в началото на управлението им, когато по един противоконституционен начин избраха нов шеф на КЕВР. И ако това все пак е поправимо, една друга щета е много по-сериозна. Става дума за това, че заради действията на ПП България е на път да остане без газ, а ако все пак го имаме, е много вероятно цената му да е такава, че да изяде доходите на една голяма част от нас. А този тъжен развой на събитията можеше да бъде предвиден. Първо, винаги става така, когато с управлението на страната започнат да се занимават аматьори. И, второ, винаги става така, когато въпросните аматьори са готови без замисляне да изпълнят това, което са им наредили чуждоземните ментори. В случая менторите казаха на своите протежета да скъсат всички връзки с „Газпром“. А протежетата просто козируваха и изпълниха. И, разбира се, ни излязоха с дежурното оправдание – скъсахме връзките с „Газпром“, за да сме солидарни с европейските санкции срещу Русия. Хубаво, обаче остава един много важен въпрос. Защо други държави, несравнимо по-мощни икономически от нас, като Германия, например, се съгласиха да плащат по новата схема за руския газ, а ние се направихме на по-католици от папата? Ами защото управляващите в държави като Германия, макар също да слушат чуждите ментори, все пак мислят и за интересите на своята държава. А нашите държавници мислят само как да се харесат на отвъдокеанските покровители.
Всъщност далеч не са прави онези, които казват, че „Продължаваме промяната“ не били променили нищо в България. Тъкмо обратното е. Ето, през зимните месеци, благодарение на усилията на фронтмените на ПП е много вероятно да стоим на тъмно и на студено. Нима това не е промяна? Промяна е, разбира се. И то много видима промяна, такава, каквато всички ще усетим. Или защото няма да имаме отопление или защото, ако го имаме, ще плащаме двойно и тройно за него. Обаче не съм съвсем прав. Има хора, които няма да усетят тази промяна. И това са именно хората, които ни я докараха. Защо ли? Ами защото техните доходи са такива, че никаква инфлация не може да ги изяде. Тъкмо това е най-нечестното в цялата история. Политическият елит може да ни докара всякакви беди, след което за стореното ще плащаме ние, а не въпросният елит.
И за още нещо си мисля. Какви са онези избиратели, гласуващи за хора, които вече са ги измамили, които са показали не просто непрофесионализъм, а и действия, вредящи на всички ни? И тук се сещам за онези пенсионери, които са готови да хвърлят хиляди левове през прозореца, защото някакви телефонни измамници са ги убедили, че така трябва, за да спасят някой свой близък. Ето, и сега има партии, които ни убеждават да гласуваме за тях, за да спасят те България. Ама, чакайте! Нали седем месеца вече я спасявахте тази България! Спасявахте я от корупцията, от престъпните схеми, от руската зависимост и от още хиляди неща. А до какво доведоха в крайна сметка вашите спасителни действия? До класически провал доведоха. Най-интересното е, че вероятно отново ще има хора, които ще повярват на телефонните измамници и отново ще хвърлят хилядарки от терасите си, т.е. ще гласуват за същите тези, които веднъж вече ги измамиха. Това наистина е необясним абсурд.
Разбира се, измамниците, особено тези в политиката, винаги си имат оправдание. Най-често срещаното оправдание днес на всеки некадърен политик за провала му е, че той се дължи на…Путин. Така говорят днес не само бездарните политици, но и бездарните анализатори и журналисти. Аз, вика, съм много добър политик, страхотни неща направих, ама лошият Путин ме свали от власт. Ако не ме беше свалил, още чудеса щях да сътворя. Ето, и нашият премиер в оставка, само да види микрофон на чужда медия и не спира да обяснява как Русия го атакувала. Като го слуша човек, може да остане с впечатлението, че Путин сън не го лови от мисли как да свали по-скоро Кирил. А всъщност не е необходим никакъв сложен заговор, бил той местен или международен, за да си отиде една власт, начело на която стои премиер като Кирил. Такива управления си отиват сами. Заради собствената си неспособност да управляват умно.
Петър ВОЛГИН,
„Политически НЕкоректно”, БНР

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.