145-та годишнина от Освобождението на България тържествено беше отбелязана във всички населени места на община Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В знак на признателност паметниците на загиналите за свободата на родината ни бяха отрупани с венци и цветя. Жителите на община Ценово отдадоха почит и в едноминутно мълчание преклониха глава към знайните и незнайни борци за свободна България.
Почитането на националния празник започна пред лобното място на Казака Матей. Той е първата жертва на Русчушкия отряд по време на Руско-турската освободителна война. В местността Драка баир в близост до пътя от Ценово за Свищов се издига надгробния му кръст. Пред Мемориала на загиналите във войните в Ценово се събраха десетки граждани, дошли да почетат празника. Под звуците на българския химн ученици от ОУ „Христо Ботев“ с националния трибагреник застанаха като почетен караул. С подчертано вълнение секретарят на община Ценово Мария Найденова подчерта, че на днешния ден се прекланяме пред саможертвата на воините, дали живота си за България. Представители на общинската администрация, Общинския съвет, запасното воинство, читалището и училището поднесоха венци в знак на признателност. Много граждани сложиха цветя на паметника, на който са изписани имената на техни близки и роднини. Присъстващите поставиха ненци и цветя и пред новопостроения паметник на Казака Матей. Празникът продължи с концерт на група „Четно“ в салона на читалището. Изпълненията на певците бяха посрещани и изпращани с бурни аплодисменти.
Пред Войнишкия паметник в центъра на Караманово присъстващите развяха десетки български знамена. Празникът започна с рецитал под мотото „За да я има България“,организиран от местното читалище. Празникът беше отбелязан с литературно-музикална композиция, подготвена от деца от детската градина и местното училище. Специален венец за Трети март бяха подготвили представители на ловно-рибарската дружинка в селото.
Националният празник в Новград беше отбелязан пред новооткрития паметник на загиналите във войните. Уредникът в музейната експозиция Иван Русев разказа за бойните действия на Русчушкия отряд в началото на войната.
И в Джулюница паметникът на загиналите във войните беше отрупан с венци и цветя. След празничното слово на площада се изви кръшно българско хоро.
Венци, изплетени от учениците в четирите училища в общината, бяха положени пред паметниците в Белцов, Кривина, Пиперково и Долна Студена. Представителна група от местната структура на запасното войнство участва в тържествата на паметника Шипка.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.