В понеделник, 21 ноември, „ВиК Йовковци“ ще проведе поредното си общо събрание. В дневния ред има една-единствена точка и тя се отнася отново до избор на управител на дружеството, пише вестник „Борба“. Решението, което трябва да гласуват участниците, е обявяването на нов конкурс. Водната компания има временен управител – Илиян Илиев, но той е назначен от държавата именно до провеждането на такъв конкурс от регионалното министерство.
Сагата до избирането му бе съпроводена с ред скандали и отложени събрания на „ВиК Йовковци“. Спечелилият конкурса Атанас Стоев не бе одобрен от повечето общини с дялове в дружеството и така управителят в пенсионна възраст Димитър Владов остана на поста почти година повече от предвиденото. После за мястото му се спрягаше името на главния инженер Илия Сирмов, който бе предложение на държавата, но на общо събрание той не можа да бъде вписан заради процедурни хватки и изчезнали протоколи. За да се спре водевилът, който се разиграваше пред цялата общественост, при утвърждаването на Илиян Илиев представителят на държавата дори беше довел нотариус, за да няма опорочаване на процедурата.
Тъй като времето е недостатъчно общинските съвети да проведат извънредни сесии и да упълномощят свои представители, най-вероятно общото събрание в понеделник ще мине само с този на държавата, която е мажоритарен собственик и гласът й е решаващ.
Парадоксално е и че най-голямата община – Великотърновската, не е акционер в дружеството заради прищевки на властимащи в миналото. В мандата на предишния кмет на старата столица д-р Румен Рашев, когато се структурираше и дружеството, тогавашни депутати не бяха в добри отношения с градоначалника и направиха така, че той да няма право на глас във фирмата, а този парадокс стои и до днес.
Дано новият конкурс, който ще обяви регионалното министерство, се проведе по правилата и без участие на спорни личности.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.