С анкета ще бъде определено името на новата магистрала Русе – Велико Търново, съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в сутрешния блок на БТВ.

Един от вариантите за име на аутобана е „Янтра“.

Спор за името на трасето съществува още от 2017 г. Тогава русенецът Радослав Христов предложи магистралата да се казва „Дунав“. От своя страна великотърновци дадоха идея името да е „Царска“.

„Янтра е едно от възможните имена, в крайна сметка реката преминава между Велико Търново и Русе“, обясни Цеков. Той е оптимист за изграждането на трасето, което трябва да бъде изградено на три етапа.

„Има ясно договорени срокове за приключване на магистралата, пет години са от датата на откриване на строителната площадка. Тук става въпрос за първите два участъка. Този от Русе до Бяла и през следващата година ще обявим обществената поръчка за другия – от Бяла до Велико Търново“, обясни Цеков.

По думите му обаче с това няма да се сложи край на магистралата, която трябва да премине през Стара планина, да свърже Северна България с Южна България, за да достигне до магистралите „Тракия“ и „Марица“, където да осигури връзка до граничния пункт „Маказа“.

Сключените договори за първите два участъка на магистралата са за близо 1,5 милиарда лв.

За третия участък от Бяла до Велико Търново предстои да бъде направена сметка след обявяване на обществената поръчка. Прогнозите са също за над 1,5 милиарда лв.

Преди няколко дни беше направена символична първа копка на магистралата, за която се водят преговори повече от 10 години. През 2018 г. от пътната агенция обявиха, че ще стратират тръжните процедури за изграждането. И още тогава стана ясно, че строителството ще бъде разделено на няколко лота, за да може да се работи едновременно в няколко участъка.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.