В абсурдна ситуация попаднаха от Общинското ученическо общежитие във Велико Търново, след като пуснаха обява до Регионалното управление на образованието, че набират чистачка с икономическо образование, пише Михаил Михалев във вестник „Борба”.
Ситуацията се възприе и комично в социалните мрежи, където валят всевъзможни коментари във връзка с обявлението. В него се посочва, че е пуснато едно свободно място за хигиенист с изискване да има средно образование. Във втора точка е подчертано, че с предимство ще бъдат тези, които имат средно икономическо образование или курс. Как икономиката ще бъде от полза на чистача обаче, не става ясно в обявата.
Затова пък ясно е посочено, че се набира кандидат с добра мотивация, работоспособност и умения за работа в екип. Освен това при назначаване се изискват медицинско, свидетелство за съдимост, дипломи, дори и препоръки, ако кандидатът има такива.
Специалните изисквания в обявата събудиха съмнение сред коментиращите в социалните мрежи, че вероятно има подготвен човек за позицията с именно такова образование.
„ДА УПРАВЛЯВАШ МЕТЛАТА, ТРЯБВАТ МНОГО КОМПЕТЕНЦИИ. В ЯПОНИЯ КОМИНОЧИСТАЧИТЕ СА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. Милата чистачка, сигурно ще върши и работата на счетоводството в свободното си време. Явно има „наш човек“, са само част от коментарите за обявената работна позиция.
Директорът на общежитието д-р Гергана Маркова обаче е категорична, че няма нищо нередно в изискването. По думите й самата тя е пропуснала да обясни подробно защо е включена такава точка в обявата и оттам се е получило разминаване в общественото мнение и реалността.
„В общежитието нямаме човек, който да се занимава със складовите помещения и воденето на документация, свързана с приемането и закупуването на материали. Чистачката, която напусна, го вършеше до този момент. Тя беше със средно икономическо образование. Затова търсим човек с подобна квалификация, като за втората част от дейностите се заплаща допълнително“, сподели за „Борба“ Гергана Маркова. По думите й заплатата ще бъде над минималната, а за допълнителната дейност ще се дават още 90 лв. на месец и това ще бъде подробно описано като задължение в договора.
На практика бъдещият чистач ще трябва да върши и работата на домакин. Няколко пъти в месеца ще се завеждат материали и консумативи, а служителят ще следи кое е за смяна и кое не.
„Става въпрос за всички материални активи, а счетоводителят ще упражнява контрол. Просто нямаме такъв отделен щат. Няма подготвен човек! Трябва да намеря подходящ, който да поеме работата. Но да е грамотен, много трудно се намират хора със средно образование, които да се хванат на подобна работа. Чистачката ще вади книгите, в които са направени описите, отваря складовете, показва какво има налично, когато нещо свърши, тя съобщава на главния счетоводител“, обясни още директорът на общежитието Гергана Маркова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.