Минавайки по улицата край Търговската гимназия в Свищов, човек не може да подмине едно кокетно магазинче, привлечен от цветното празнично многообразие. Не само на витрината, а и по рафтовете в магазина на Таня Нанкова погледът ни привличат красиво декорирани шишета, буркани, икони, кутии, яйца и други фигурки и сувенири, подходящи да ни зарадват за всеки празник.

  • Първите опити на Таня в прилагане на техниката “Декупаж” (т.нар. салфетна техника), са от края на 2010-та година. Винаги съм обичала да рисувам, но доскоро не съм имала време. Някак отвътре ми дойде и започнах първо с 40 малки шишенца от сок, които декорирах с коледни мотиви и поставих в тях късметчета. Оцветих и 25 кратунки, припомня си началото моята събеседница и продължава – Сравнително бързо навлязох и усвоих техниката, но първо много четох за декупажа и разглеждах много сайтове. Това е италианско изкуство, а материалите им са много добри. При тях всичко блести, сякаш предметите са порцеланови. Нашите материали не са така добри. Това са моите нощни занимания. И тъй като изработката е на няколко етапа – грундиране, лепене на мотиви, рисуване, лакиране, слагане на контури, докато изчакваш да мине технологичното време по работата на едни предмети, работиш върху друга група. Толкова е занимателно и завладяващо, че се случва да осъмна. Дори и да повторя някои елементи или картинки, крайният продукт винаги е различен.

В годните Таня не спира да се образова, да развива фантазията и въображението си, да доразвива уменията си и да прилага нови техники – т.нар. разпечатка (принтиране на картина), мачкана салфетка, отливки от течна гума, а със силикон създава релефи. Успешно вече ги съчетава и с изобразителното изкуство, като доизрисува някои фигурални елементи. Тя работи с еднакъв ентусиазъм и удоволствие върху пластмаса, стъкло, картон и… Макар да ползва употребявани бутилки, буркани, чаши, вази, кутии и каквото друго се сетите от нашия бит, материалите – бои, лакове, силикон, спрей, както и хартии и панделки за декориране, съвсем не са евтини.

  • Таня приема да декорира предмети и по поръчка. Така чрез Декупаж тя вдъхва втори живот на иначе скучните предмети в дома ни и ги превръща в истински произведения на изкуството. Напоследък установява, че близо 80 процента от поръчките й са за други населени места – предимно за София, Пловдив, Бургас, Плевен и т.н. Най-търсени са сувенирните книги-послания, иконите и картините “Дървото на парите”, вземани като дар за рождени дни или за кръстниците на младоженци и бебета.

Към края на срещата ни отново обръщам поглед върху рафтовете и забелязвам сред шишета, буркани и кутии да се спотайват оригинално декорирани тефтери, папируси и дребни сувенири с късметчета.
А с изработените ламинирани картички, оригинални сувенири и магнитчета с изгледи от Свищов, туристи и гости могат да отнесат приятен спомен от града на Алеко.
Галя ФИРОВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.