Окончателно такса битови отпадъци за 2023 година остава без увеличение. Това решиха съветниците по време на последното им за годината заседание, проследи Актуално Свищов в зала 1 на Общината.
По време на дебата Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999 – 2015 година, отбеляза, че през годините общината е една от малкото в страната, която е запазила дейност Чистота общинска, а не я отдала на частна фирма.
София Вергилова заяви, че на извънредно заседание е прецизирала първоначалното предложение. С него е станало оптимизирано на заложените разходи за дейността през следващите години.
При 300% инфлация за труд и горива как се запазва същият размер, попита Ивелин Петров.
155 хиляди ОП „Чистота – Свищов“ е плащала последните 5-6 години във вид на финансова корекция, обясни финансист №1 на Общината Стефан Кирчев.
Това представлява само 5% от цялата сума за план-сметка, не остана доволен от обяснението Ивелин Петров.
В крайна сметка с 23 гласа „за“, нула „против“ и 6 „въздържал се“ решението мина.
От думи на кмета Генчев в края на заседанието стана ясно, че още в началото на 2023 година започва подготовка за размера на такса „смет“ за 2024 година. Това се налага от промени в нормативната уредба. Кметът обеща, че обсъжданията ще бъдат в широк кръг и ще се търси най-доброто решение предложено от закона.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.