Тайбе Юсеин е европейска шампионка по борба в категория до 62 кг от първенството в Будапеща, след като не даде никакъв шанс на финала на Луиса Немеш (Германия) – 7:0, пише Дир.бг.
Българката бе безапелационна и в последната си среща, след като на полуфинала мина като валяк през Наталия Кубату (Полша) – туш за 42 секунди.
Това е трета европейска титла за Тайбе, която има и три сребърни, и два бронзови медала от континентални шампионати. Тя е и световен първенец, има и трето място на Олимпиадата в Токио 2020.
Нейното участие бе голямата енигма около нашия отбор в Унгария, след като в дните преди заминаването се разрази скандал, разпален от обвинения на Биляна Дудова – друга голяма българска състезателка и шампионка, за това как е определен участникът ни в категорията.
Те засягаха именно Тайбе и треньора Петър Касабов, които обаче си тръгват със злато от Будапеща.
По-рано днес Евелина Николова спечели трети сребърен медал за България от Европейското първенство. Бронзовата медалистка от Токио 2020 отстъпи с 2:6 на украинката Алин Хрушина в категория до 57 кг.
Това е втори сребърен медал за Николова от шампионат на Европа след Букурещ 2019.
В категория до 65 кг София Георгиева загуби битката за бронза от румънката Криста Инче с 3:4.
Така България вече е с шест медала от първенството в Будапеща – три сребърни, два бронзови и златото на Юсеин.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.