Трудно се пише на такава тема, но ЛЕВСКИ е нещото, което ние българите сами сме си избрали за ориентир на нацията. Едно от обратните неща в нашия национален характер е да честваме денят на гибелта вместо рождения ден на националните си герои, но да си припомним: Днес на 18 юли 1837 г. е роден Васил Иванов Кунчев, който всички знаем, като апостолът ЛЕВСКИ. Той живя само 36 години, но те му бяха достатъчни, за да се превърне в национална икона, идеал и духовен водач на българите. Подробностите и детайлите са излишни и не е необходимо да ги преповтаряме. Затова аз ще щрихирам само някои неща от гледна точка на епохата.
ЛЕВСКИ се ражда в един от „горещниците“ на годината, с горещо сърце създадено горещо да обича българите и мечтата за свободна България, както и горещо да мрази поробителя- султана и Османската империя разположена на три континента, но не и поробените от тях народи, включително и турския! Той се появява почти от нищото в малкото подбалканско градче и отрано обрича живота си на каузата за пробуждане на своя народ за отвоюване на свободата си със собствени сили, за чиста и свята република. Запознат с революционните идеи на Мацини, завладели мислите на прогресивните хора в Европа, той знае, че империи и свобода са несъвместими неща, затова разчита на силите на собствения си народ. Той осъзнава, че пред олтара на свободата, смъртта е възможна дан и затова я приема с ясно съзнание и достойнство!
А тя СВОБОДАТА е била и винаги е състояние на духа! Тя не се предлага, подарява или поднася на тепсия, а се отвоюва!? Човекът е свободен или роб и това е проблем на самата личност! Много свободни са умирали в робство, а хора с робска психика са си такива и в свободна страна!? Държавата дава само рамката, а личността определя сама състоянието си. Свободата е като музиката, която те хваща или отблъсква, ако се разминавате. Това се отнася за всички хора, независимо от статуса им. И управляващи и редови могат да бъдат чуждопоклонници или БЪЛГАРИ! Въпрос на доза и качество на духа! Със свободата всеки може да живее, но за нея могат да се жертват единици!?
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.