Свищовското златно съкровище участва в изложба, организирана от Националния институт с музей при БАН. Това съобщи за Актуално Свищов д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология в Исторически музей – Свищов. Той припомни, че ценната находка от тракийската епоха бе открита случайно през 2011 година край града. Състои се от 13 златни предмета – гривна, шест торкви и шест висулки, включва още фрагмантирана двойна брадва, фрагментирана брадва с дупка и фрагментирано длето/мотика. Предметите са били поставени в глинен амфорен съд, работен на ръка. Съкровището се пази в трезор града, а в музея е показана негова реплика.
Поредната изложба, която показва свищовското съкровище, е посветена на въоръжението на траките. Шлемове, брони, наколенници, нагръдници – това са само част от предметите, които са включени в експозицията, разказа д-р Маринов. В експозицията участват 20 музея, сред тях и Националния исторически музей. Тя ще бъде открита за посещение до края на март 2022 година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.