Деси и Дидко Тодорови са младо семейство от Свищов, което има малък бизнес за дървени сувенири. Заедно създават своята “Работилничка Запази Спомена“. Това разказва Габриела Петрушева на страниците на Дунавско дело.

Ръчно изработената творба носи част от духа на твореца, който я е създал. Творците влагат въображение, усет, страст, емоция дори. Деси и Дидко са страстно запалени по изкуството, в което творят. Постепенно започват да се усъвършенстват и да показват творбите си на приятели, близки, семейство. Подаряват творбите си. Подаряват винаги, когато има повод и го правят с любов.

“Идеята ни дойде, получихме покана от приятели, която беше изработена от дърво. Дидко се впечатли и на мен ми хареса изключително много и започнахме да се интересуваме. Това беше през 2019 година. Реално творим от 2020 година. Преди да започнем да предлагаме нашите сувенири на пазара, имахме много несполучливи и постепенно нещата започнаха да ни се получават. И вече три години “Работилничка Запази Спомена” радва своите клиенти”, спомня си Деси.

Няма значение дали човек работи с желязо, сребро, камък или дърво, няма значение каква професия упражнява, най-важното е да го прави с голямо желание и любов, защото тогава ще изпита наслада от това, което е сътворил от парче материал. Когато работа се работи с яд, естествено човек се изморява и чувства, че тя му тежи. Усеща се и когато една творба е направена с желание – тя веднага грабва вниманието на клиента.

Младото семейство споделя, че оставя частица от себе си във всяка поръчка. “Влагаме изключително много старание в това, което изработваме с желание и любов. Когато харесваш работата си, тя се превръща в хоби, ние разпускаме, когато работим в нашата работилничка”, допълва Дидко и е радостен, че са от малкото щастливци, които работят това, което им носи удволетвореност.

Разказват, че са заедно от 11 години, а преди да се установят в Свищов, като семейство, са работили доста години в Англия.

Не крият, че винаги са искали да останат в България, независимо колко е трудно. И мечтата им се сбъдва. Към днешна дата се развиват успешно, а скоро е дошло и най-голямото им щастие – първото им детенце.

“Сега съм по майчинство и съм се отдала на грижите на малкия юнак. С работата се е нагърбил мъжът ми, но знам, ме му доставя удоволствие и винаги намира време за нас. Направили сме сувенири с наши снимки, имаме вече играчки за елхата с личицето на малкия, чувството е различно, когато даден сувенир е персонализиран”, каза младата майка.

“За мен работата е кеф, нямам търпение да започна. Изпорязал съм си ръцете от нетърпение. Мисля, че да се трудиш е благородство. Много се ядосвам, че хората не остават в България. Не може ли всичко, което правим да остане тук”, допълва Дидко.

За щастие през последните години се забелязва увеличение на търсенето на ръчно изработени стоки. Все повече потребители решават да подпомогнат малкия бизнес и да се закупят стока или сувенир не от големите вериги, а от дребни производители, от млади семейства, които се опитват с честен труд да спечелят, носейки радост. “Нашето послание е да се уважава ръчният труд. В началото казвахме колко много време ни е било нужно преди да започнем и има още много, разбира се, какво да учим. Призоваваме клиентите да застанат зад производители като нас, да си купят нещо от възрастната жена на тротоара, продаваща продукцията си, защото така помагат на обикновените хора да сбъдват мечтите си”, смята младото семейство.

Техните сувенири от дърво радват клиентите с уникалност. Това е магията на ръчното творчество. Да зарадваш някого с нещо, което е уникално и неповторимо и е направено специално за конкретен човек. Такива подаръци винаги заряда на личното отношение и внимание към човека. Те са персонални подаръци, ценни и ценени. Опитват се да изпипват и най-малкия детайл, за да се доближат максимално до представата, която потребителят има за подарък.

“Работничка Запази Спомена” предлага богат асортимент от артикули – персонализирани химикалки, тефтери, линийки, моливници, коледни украшения, са само малка част от красотите, които изработват Деси и Дидко. Те са щастливи и си пожелават здраве. Не спират да вярват в доброто и да следват мечтата си – тяхната работилничка да е основната им работа. “И все така да продължаваме да даряваме щастие”, допълва семейство Тодорови. След десет години се виждат все така щастливи и смятат, че всичко е постижимо, когато човек е воден от желание и постоянство.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.