С поредица от успехи за СКХТФ „Дунав“ приключиха финалите на държавните първенства по хокей на трева за 2023 спортно-състезателна година. Това съобщи за Актуално Свищов Мариана Маркова, Мариана Маркова – председател на СКХТФ „Дунав“ – Свищов и директор на Су „Цветан Радославов“. Клубът традиционно участва с няколко възрастови групи – деца до 12г., момичета и момчета до 14г., юноши и девойки до 16г., юноши и девойки до 18г. Свищовските хокеисти се представиха отлично, а конкуренцията между отборите в различните възрастови групи беше изключителна голяма и срещите много оспорвани.

При деца до 12г. държавното първенство се проведе в гр. София на терена на НСА „В.Левски“, като участващите отбори бяха 10, разпределени в две групи. В груповата фаза 12г. свищовски хокеисти се класираха на второ място, при което в следващата фаза играха за 3 и 4 място. След минимална загуба с 0:1 от шампионите на турнира „Лъвчетата – 2016“, 12г. състезатели от СКХТФ „Дунав“ се класираха на 4 място в държавното първенство. За най-полезен състезател на турнира беше определен Габирел Фараг от СКХТФ „Дунав“.

При момичета и момчета до 14г. държавното първенство се проведе отново в гр. София на терена на НСА „В.Левски“, като участващите отбори бяха 11. В груповата фаза 14г. хокеисти на „Дунав“ се класираха на трето място след много оспорвани срещи и в следващата фаза играха за класиране от 5 до 8 място. В крайното класиране заеха пето място пред отборите на „Лъвчета 2016“, „Ен Джи Ес“, „Хеброс“, „Шампиони 2020“, „Академик плюс“ и „Христо Ботев“.

Отлично представяне на държавното първенство направиха 16г. юноши и девойки на „Дунав“ – Свищов. Държавното първенство за тях се проведе в гр.Неделино, То започна повече от грандиозно с невероятно откриване пред сградата на Община Неделино в центъра на града. Официални гости на церемонията по откриване бяха: Здравко Димитров, заместни-кмет на община Неделино; доц. д-р Николай Марков – член на УС на БФХТ и др.

Участващите отбори в тази група бяха 12, след срещите в първа фаза отборът на „Дунав“ – Свищов зае второ място и в следващата фаза след две убедителни победи грабна бронзовите медали от държавното първенство. С индивидуална награда Дейвид Радков беше обявен за най-полезен състезател на първенството.

18 годишните състезатели от СКХТФ „Дунав“ участваха в надпревара с 13 отбора от страната в държавния шампионат в дисциплината хокей на трева. Първенството се проведе в гр.Нделино. Отново в първа фаза отборът на „Дунав“ – Свищов зае второ място. Във втора фаза мачът за определяне на третия финалист беше изключително оспорван и с гол в последната минута хокеистите на „Дунав“ загубиха с 2:3 от отбора на „Пловидв“. С четвърто място от държавните финали и индивидуална награда за най-добър защитник на Даниел Стефанов завършиха 18г. юноши и девойки на СКХТФ „Дунав“.

Ръководството на клуба изказва огромни благодарности към Община Свищов за неизменната подкрепа в тренировъчната и спортно-състезателната подготовка.

Благодарим на състезателите и техните семейства, както и на всички наши съмишленици за помощта, подкрепата и съдействието през изминалата година, заяви още Мариана Маркова.