За 24-ти път на 21 април се проведе най-големият фестивал за антични възстановки в Европа Натале ди Рома (Рождеството на Рим), организиран от Группо Сторико Романо с тема „Римските пътища“, пише Труд нюз.

Близо 2000 реактори от 76 асоциации от 15 държави отпразнуваха 2777-та годишнина на Рим с гигантско шествие, концерти, гладиаторски битки, конкурси, демонстрации и добро настроение. Традицията да се чества датата започва от император Клавдий, който отбелязва 800-та годишнина на Рим. Но не винаги априлските небе е безоблачно за Натале-то. Преди 30 години Серджо Якомони, днешният неформален лидер на мрежата от групи и събития за антични възстановки в Европа прави необичайна за времето си демонстрация. С неколцина приятели поднася цветя на паметника на Юлий Цезар в центъра на Рим на 21-ви Април, прекъсвайки наложената забрана от общината да се отбелязва датата, която е свързана с легендата за основаването на Вечния град от Ромул, но е натоварена с политически спомени.

Кратката церемония завършва с арести. Забранената някога дата днес мобилизира целия град, съпроводена от културни събития в галерии, музеи и археологически паметници подпомогнати от общината, граждански организации и фирми. Сред асоциациите-участници се четат имената и на 3 български. Най-старата група за антични възстановки в България – „Първи Италийски легион“ със седалище в Свищов участва за 12-ти път в Римския фестивал. Другите две са Софийската „Мос Майорум Улпие Сердике“ и новооснованата „Улпия Пауталия“ от Кюстендил.

Първи Италийски легион беше отбелязан като един от основните партньори на Группо Сторико Романо и получи почетно място в челото на шествието. Българската група, основана от преподаватели и студенти от Стопанската академия в Свищов днес има над 120 члена от цялата страна. Групите за исторически възстановки на Сдружението „Съвет по туризъм -Свищов“ представят различни епохи – не само античната, но и средновековната – с Дунавската дружина на Алдимир. 40-те участници от Сдружението се възползваха от визитата си във Вечния град и отдадоха почит на българските светини.

В петък групата окичи с рози паметника на Капитан Петко войвода, а многобройните жители и гости на Рим, избрали в слънчевия ден да се разходят до хълма Яникол аплодираха изпълненията на „Шуми Марица“ и „Петко льо, капитанине“, с които нашите сънародници почетоха паметта на българския революционер. В събота българските реенактори посетиха базиликата „Сан Клементе“ и гроба на Свети Константин- Кирил Философ, създателя на славянската писменост.

Въпреки липсата на адекватна подкрепа от държавните институции, вече 20 години сдружението от ентусиасти организира и участва в събития, с които прославя древната история на нашите земи. Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“, провеждан в Свищов е първият международен античен фестивал на Балканите. За съжаление тази година община Свищов реши да не го провежда. Няколко общини вече проявяват интерес към организиране на събитието, което се беше превърнало в емблематично за дунавския град.

По време на шествието, което тръгва от Сирко Масимо и по Виа Фори Империали се отправя към Колизеума Първи Италийски легион заслужи многобройни аплодисменти. Туристи от цял свят увековечиха престоя си в Рим с кадри с българската група. Пред официалната трибуна легионът приветства официалните гости с мощни скандирания. Федерико Моликоне, Председател на Комисията по култура в Италианския парламент получи дар от Дунавския лимес – бутилка коняк Легио Прима, един от най- луксозните продукти на Свищовската винарна. Той използва повода, за да поздрави не само българските реенактори, които познава добре от многобройните им участия в чужбина, но и всички чуждестранни групи. Легионерите от Първи Италийски участваха и в голямата битка на Циркус Максимус по сюжет от въстанието на Спартак. Дисциплинираната и стегната група заслужи ролята си на императорска гвардия, последна линия на защита на Рим.

Освен участието в най-зрелищните моменти от Натале ди Рома, свищовските реенактори спечелиха и много нови приятели сред групите за възстановки и покани за участия в цяла Европа. По същото време друга група от 20 реенактори от Първи Италийски участва на друг фестивал в Румъния, в Дробета – Турну Северин. А желаещите да служат под знамето на легиона стават все повече.